21-02-2024

Divlja gradnja na Školju: Sekreterijat za zaštitu imovine traži rušenje ilegalnih objekata, nadležni i dalje ćute

Sekreterijat za zaštitu imovine Opštine Budva i dalje čeka odgovore i odluku nadležnih organa u vezi sa rušenjem ilegalno sagrađenih objekata na Školju, iako je urbanističko-građevinska inspekcija donijela rješenje o rušenju prije dvije godine.


Foto: IG/@geevestakesphotos

Sekretar Đorđe Zenović je u izjavi za Polis na TV Budva, kazao da su još prije dvije godine uputili zahtjev tadašnjoj ministarki ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ani Novaković Đurović da se sprovede rješenje građevinsko-turističke inspekcije i uklone ilegalno sagrađeni objekti na Školju. Međutim, do danas ta odluka nije sprovedena.

"Još pretprošle godine smo poslali prvi dopis Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sa zahtjevom da se zaštiti to područje kao prirodna cjelina, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode. Imali smo sastanak sa tadašnjom ministarkom i dobili neke pozitivne signale o početku rješavanja problema putem izrade elaborata zaštite područja ali nažalost, od tada nismo vidjeli konkretne korake", naglasio je Zenović.


Foto: Printscreen/TV Budva

Takođe, Sekreterijat je podnio zahtjev za brisanje namjene za izgradnju preko 500 ležajeva i marine u Planu priobalnog područja, zbog negativnih uticaja na okolne plaže i ekosistem Nažalost, nije stigla nikakva povratna informacija o ovim zahtjevima, što Zenović vidi kao posljedicu učestalih promjena na republičkom nivou, što, kako smatra, otežava fokusiranje na specifične probleme poput ovog.

Zenović pisao Mitroviću: Školj da dobije status zaštićenog prirodnog dobra

Kako ističe, ponovo su uputili novi dopis sadašnjem ministru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janku Odoviću sa namjerom da se aktivno uključi u proceduru rušenja ilegalnih objekata. Naglašava da, iako u Sekreterijatu nemaju rješenje građevinsko-upravne inspekcije, iz medija su saznali da postoji rješenje o rušenju za objekat na Školju, koji je divlje sagrađen prije dvadesetak godina.


Foto: Printscreen/TV Budva

"Pošto se ne radi o stambenom objektu, ni o objektu koji neko koristi, niti služi ičemu, zahtjevali smo da ova situacija posluži kao primjer kako se bori protiv divlje gradnje, posebno na lokalitetu kao što je Ostrvo Sveti Nikola, ali ni tu, naravno, nismo dobili odgovor od nadležnog ministra", izjavio je Zenović.

S obzirom da odgovor ni od ministra Odovića nije stigao, Sekreterijat će nastaviti sa urgiranjem i slanjem dopisa kako bi se ovaj problem što prije riješio.


D.B.