22-02-2023

Do kraja mjeseca pozajmica do 100 miliona

Ministarstvo finansija trebalo bi da do kraja mjeseca završi pregovore o pozajmici do 100 miliona EUR, dok bi novac iz kredita Svjetske banke (SB), u iznosu od 80 miliona EUR, trebalo da bude dostupan u drugoj polovini godine.

Do kraja mjeseca pozajmica do 100 miliona | Radio Televizija Budva


“Ministarstvo finansija u cilju obezbjeđenja novca koji nedostaje državnom budžetu u ovoj godini i koji će biti obezbijeđen na stranom tržištu, trenutno pregovara o pozajmici do 100 miliona EUR i ti pregovori bi trebalo da se završe do kraja ovog mjeseca, dok bi novac iz kredita SB, u iznosu od 80 miliona EUR, trebalo da bude dostupan u drugoj polovini ove godine”, saopšteno je Vijestima iz tog Vladinog resora.

Iz Ministarstva su poručili da se sve obaveze iz državnog budžeta u ovoj godini izmiruju redovno.

“Na dan 16. februar ove godine, stanje sredstava na glavnom državnom računu trezora je 114 miliona EUR. Ministarstvo finansija sa SB pregovara o dodjeli kredita zasnovanog na razvojnim politikama, a ne o garanciji. Dakle, za razliku od 2018. i 2020. godine, kada je SB Crnoj Gori dodijelila garanciju, u ovom slučaju govorimo o direktnom kreditu”, objasnili su iz Ministarstva.

Za kredit će biti postavljeni određeni kriterijumi koji se odnose na reformske procese u oblasti javnih finansija i ekologije, o kojima se još razgovara.

“U svakom slučaju, kada su u pitanju fiskalni kriterijumi, fokus će biti stavljen na one kriterijume koji će pozitivno uticati na povećanje budžetskih prihoda i doprinijeti fiskalnoj otpornosti. Realno je da će se podrška dobiti u drugoj polovini godine”, kazali su predstavnici Ministarstva.

Oni su naveli da o pozajmici od 100 miliona pregovaraju sa jednom partnerskom bankom, sa kojom je Crna Gora ranije imala slične aranžmane, a da će novac iz tog kredita biti namijenjen finansiranju redovnih budžetskih potreba, koje podrazumijevaju i otplatu dospjelog duga.

Sve obaveze planirane budžetom redovno se izvršavaju, što uključuje i otplatu obaveze po ranije uzetim kreditima. U skladu sa odredbama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti Ministarstvo finansija je utvrdilo mjesečni plan potrošnje, koji će zajedno za izvještajem o izvršenju budžeta za januar biti objavljen u okviru redovnog izvještavanja tokom februara.

“U načelu, prosječna potrošnja države zakonom je utvrđena na nivou od 237,7 miliona EUR, dok se na mjesečnom nivou vrši vremensko prilagođavanje određenih obaveza države u zavisnosti od prirode troška, dinamike realizacije tenderskih postupaka, dinamike implementacije granskih kolektivnih ugovora, dinamike otplate duga i pripadajuće kamate i zahtjeva potrošačkih jedinica”, kazali su iz Ministarstva.

Ovogodišnjim budžetom definisano je da se država može zadužiti do 600 miliona EUR putem zaključenja kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, sa domaćim i/ili inostranim bankama, kroz emisiju državnih zapisa i/ili obveznica na domaćem i/ili međunarodnom tržištu, kao i/ili zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana.