05-03-2018

Dopremljeni prvi djelovi za vjetroelektranu na Možuri

U Port of Adria je ove sedmice uplovio brod koji je iz Kine dopremio 243 koleta koje čine komponente vjetrenjača i pripadajuća oprema za potrebe izgradnje vjetroelektrane na Možuri.

Dopremljeni prvi djelovi za vjetroelektranu na Možuri | Radio Televizija Budva

Iz kompanije su kazali da je to projekat od strateškog značaja za privredu Crne Gore čija je vrijednost 87 miliona EUR.

“Ovo je prvi od ukupno dva broda koji će dopremiti ukupno 8,82 hiljade tona odnosno 425 koleta”, saopštili su iz Port of Adria i dodali da se uplovljavanje drugog broda očekuje u aprilu.

Izvršni direktor Port of Adria, Sedat Kara, kazao je da je tim kompanije obavio neophodne pripremne aktivnosti uređenja otvorenog skladišnog prostora površine 40 hiljada kvadratnih metara i operativnog prostora na terminalu.

Rad na takvim projektima je specifičan jer, kako je rekao, uspjeh zavisi od saradnje sa svim učesnicima u procesu.

Kara je dodao da je kod nestandardnih, gabaritnih tereta, potrebna dodatna pažnja kako bi se obezbijedio teret, ali i sigurnost zaposlenih.

“Specijalizovani projekti nužno zahtijevaju dobru saradnju i dobru komunikaciju svih aktera uključenih u kompletni logistički proces dopreme, pretovara, skladištenja i otpreme projektnog tereta”, saopštio je Kara.

Iz Port of Adria su podsjetili da je kompanija u posljednje tri godine uspješno realizovala pretovar raznovrsnih specijalnih tereta za projekte od velikog značaja za Crnu Goru.

Među njima su, kako su naveli, vjetrenjače za projekat na Krnovu, transformatori za Elektroprivredu, podmorsko energetskog kabl između Crne Gore i Italije i oprema za izgradnju auto puta Bar-Boljari.

“U narednom periodu očekuje se još jedan brod sa elementima za projekat vjetroelektrane na Možuri i nastavak dopreme opreme za projekte koji su u toku poput izgradnje autoputa Bar-Boljari i trafostanice na lokaciji Lastva Grbaljska”, zaključuje se u saopštenju.