03-12-2019

Dramski studio Budva proslavlo jubilej, 20 godina postojanja

NVO Dramski studio Budva, koji je jedan od prvih studija glume u Crnoj Gori proslavio je proteklog vikenda svoj jubilej, 20 godina postojanja.

Dramski studio Budva  proslavlo jubilej, 20 godina postojanja | Radio Televizija Budva

Svačanost kojoj su prisustvovali predstavnici ove NVO, stari i novi polaznici, kao i prijatelji Dramskog studija, obilježena je u subotu, 30. novembra u Cadmus cineplex-u.



Kroz ovaj Studio je prošlo preko 200 djece iz Budve, urađeno je preko 30 predstava, 20 raznovrsnih programa i manifestacija i dobijeno preko 30 nagrada. Mnogi sada poznati glumci, imali su svoje prve korake upravo u ovoj školi, a na proslavi jubileja, osnivač Dramskog studija Budva, glumica Radmila Knežević je od prve generacije iz 1999.godine, njenih "suncokreta" dobila Oskara.

"Meni drugi Oskar ne treba....nebo je granica", poručila je Knežević.


Iako je zvanično registrovan kao nevladina orgnizacija 2004. godine, Dramsko studio Budva je svoj rad otpočeo 1999. godine dolaskom diplomirane glumice Radmile Knežević u Budvu. Uvidjevši da Budva nema pozorište, a samim tim ni način da se djeca i mladi bave i edukuju u ovom segmentu umjetnosti, otpočelo se sa radom u jednom drugačijem obliku nego što su to radile dramske sekcije u školama. Početak je bio u srednjoškolskom centru "Danilo Kiš", da bi se ubrzo zatim Studio izmjestio u osnovnu školu "Stefan Mitrov Ljubiša", gdje je nastavio sa svojim aktivnostima. Sa tadašnjom direktoricom škole Biljanom Vukčević uspostavljena je prijateljska saradnja, koja je entzijazmu i novoj klimi duha dala vjetar u leđa i podršku da se radu Dramskog studija pristupi na još jedan profesinalniji način. S toga je ova, već formirana organizacija, registrovanjem, samo formalno potvrdila svoje postojanje.


U narednom periodu Dramski studio Budva je radio u mnogobrojnim iznajmljenim prostorima, plaćajući visoke kirije, sa minimalnim materijalnim sredstvima, finansirajući se preko projekata i djelimično sponzorstvom. Međutim, ljubav je već bila usađena i nikakve prepreke nisu mogle da je ometu u njenom bujanju. Djeca i mladi su se "infiricali" daskama koje život znače, iako te daske nisu bile ni prava scena, ni reflekotri, ni zavese, već uvijek obični prazni prostori u kojima se stvarala čarolija a u dječijoj mašti izgledali kao grandiozna scena na kojoj su oni bili glavni junaci jedne zamišljene priče. I tako punih 20 godina...


Polaznici Dramskog studija, u ovoj svojevrsnoj školi glume, stiču osnovna znanja iz glume, scenskog pokreta, istorije pozorišta, dikcije, recitovanja, javnog i medijskog nastupa, tehnike glasa, dramaturgije. Rade se predstave, seminari, kreativne radionice, manifestacije, javni časovi. Znanje stiču po programu koji je osmislila i vodi Radmila Knežević, i on je sličan progamu Akademije umjetnosti, ali je prilagođen uzrastu polaznika. Dramski studio ima i svoj festival književnosti za djecu "Male morske pjesme i priče", čiji je osnivač, i to je privi i jedini takva festival u Crnoj Gori. Sa svakog nastupa članovi Dramskog studija se vraćaju sa nagradom, pohvalom, priznanjem. Od prošle godine se nalaze u divnom prostoru Cadmus cineplex-a gdje imaju svoju scenu. Postali su pravo malo pozorište.


Kroz ovaj studio prošlo je više od 200 djece i mladih. Mnogi su krenuli putem glume i postali poznati glumci koje gledamo u filmovima i TV serijama, i pozorišnim festivalima. Neki su se vjenčali, neki okumili, nečija djeca su sada novi člnovi. Postali su jedna velika glumačka prodrice. Međutim, ono što je najbitnije - svi su postali dobri ljudi, a to je bilo i biće najvećei cilj, Jer, Dramski studio Budva je ustvari priča o jednoj čaroliji koja traje punih 20 godina, a mi im želimo da traju beskonačno!


D.B.