14-05-2024

Duh Tome Zdravkovića Živi: Na Sajmu knjiga promovisana Knjiga o Tomi

Na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja u okviru programa četvrtog sajamskog dana je upriličena promocija “Knjiga o Tomi”, Nikšićanina Nikole Kankaraša koji je nakon decenije istraživanja, sakupljanja ploča, kaseta, knjiga, novinskih članaka, fotografija, odlučio da se okuša i kao autor publikacije o životu i stvaralaštvu čovjeka čije su pjesme evergrin.

Duh Tome Zdravkovića Živi: Na Sajmu knjiga promovisana Knjiga o Tomi | Radio Televizija Budva

Foto: Mediabiro

“Kada se govori o Tomi Zdravkoviću, ne treba se samo fokusirati na kafanu. To bi bilo jedno zaista tužno banalizovanje njegove ličnosti i kompletne karijere. Priča o Tomi Zdravkoviću je priča o ljudima iz malih, ruralnih sredina koji su doživjeli uspjeh bez predestinacije. Ako tome doprinesemo tu njegovu pojavnost, fizionomiju koja možda nije izgledala baš dopadljivo za televiziju, mada je on imao beskrajni šarm, harizmu i energiju koja je jednostavno izazivala lavinu emocija u slušaocima, on je iz tih nemogućih uslova uspio da napravi jednu međunarodnu karijeru. Iznad svega je bio čovjek koji osjeća život, uživa u životu i koji je beskrajno i bezgranično volio ljude, bio je brat svih ljudi, veliki humanista,” ispričao je Kankaraš.

Podršku Nikoli Kankarašu u ovom velikom poduhvatu pružio je i čuveni filmski režiser i producent, Branko Baletić, te svojim učešćem uveličao i promociju "Knjige o Tomi". Baletić se ovom prilikom prisjetio kako je bilo sarađivati sa Tomom na filmu “Balkan ekspres”.

“Toma Zdravković jeste bio estradna zvijezda, ali i ljudina koja je karakterisala vrijeme u kojem je on živio. Toma Zdravković je bio veliki jugoslovenski pjesnik, sjajni, emotivni čovjek. On je bio na neki način izuzetno introvertna osoba što je potpuno nepojamno za nekog sa estrade, jednostavno je imao neki svoj unutrašnji, bogati, fantastični, svijet i ti njegovi mali komentari zapravo su bili blago. To je bio čovjek koji je za svakog imao neku riječ utjehe. Trebalo je tog Tomu gledati očima, sva nostalgija, nesreća i razumijevanje svijeta u kojem je živio bilo je u očima tog fantastičnog čovjeka. Duh Tome zahvaljujući Kankarašu ostaće prisutan,” ispričao je Baletić.

Značajnu ulogu u pretvaranju Kankarašove ideje o Knjizi o Tomi u realnost odigrala je Radio televizija Nikšić, kao saizdavač ove publikacije. Na promociji se prisutnima obratio direktor RTV Nikšić, Nikola Marković, te i sam istakao veliku ulogu koju je u njegovom, kao i u životima mnogobrojnih ljudi imao ovaj legendarni muzičar.

“Svi bismo ponekad voljeli da imamo dio Tome u nama kao ličnostima. Dan danas kada slušamo njegove pjesme - Za Ljiljanu, Branku, Danku, imate jedan sukob osjećanja, tužni ste, ali i srećni jer vam lijepo. To taj umjetnički dar koji je Toma imao. Čak i samo kad slušate Tomine pjesme vi postajate bolji. To je ono, između ostalog, zašto je Toma Zdravković tako velik,” naveo je Marković.

Izdavači knjige posvećene jednom od najvećih jugoslovenskih boema – pjesniku duše i kafane Tomi Zdravkoviću su beogradsko Kosmos izdavaštvo, podgorička Nova knjiga i Radio televizija Nikšić.