12-05-2023

DZ Budva: Naše medicinske sestre, naša budućnost

Danas s ponosom slavimo medicinske sestre, koje čine temelj našeg Doma zdravlja, poručili su iz ove javne zdravstvene ustanove.


Foto: DZ Budva

"Njihova stručnost nas osnažuje, a njihova briga pruža nam sigurnost. Izražavamo duboko poštovanje prema njihovom neumornom radu i posvećenosti. Nase medicinske sestre, naša budućnost! Srećan Međunarodni dan medicinskih sestara!", piše u objavi na fejsbuk profilu budvanskog Doma zdravlja.



Ovaj dan je prilika da se ukaže na značaj medicinskih sestara, ali i na poboljšanje njihovog položaja.



Međunarodni dan medicinskih sestara se obilježava 12. maja svake godine, u znak sjećanja na datum rođenja Florens Najtingel. Rođena je u Firenci, 12. maja 1820. godine. Ona se cijelog života borila za unaprjeđenje svoje profesije i prava žena. Nakon školovanja, prijavila se za odlazak u Tursku, gdje je sa grupom od 38 medicinskih sestara brinula o ranjenicima i to je bila prva grupa žena, koje su kao medicinski radnici otišle na front. Najtingel је otvorila prvu školu za bolničarke, i polovinom XIX vijeka inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnika.

Kako bi se postigli svi razvojni ciljevi u oblasti zdravstvene zaštite, potrebno je da se obrati posebna pažnja na položaj medicinskih sestara u zdravstvenom sistemu i širem društvenom kontekstu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do 2023. godine će svijetu biti potrebno još 9 miliona medicinskih sestara da bi se ostvarili razvojni planovi svih zemalja u svijetu. To ukazuje na veliku važnost sestara i nezamenjljivost ove profesije.

U okviru Međunarodnog dana sestrinstva, apeluje se na sva vladina tijela, organizacije i ustanove, da uvaže ovu profesiju i da svake godine odaju priznanje medicinskim sestrama i tehničarima za njihovu požrtvovanost i brigu o pacijentima. Takođe se apeluje i na to da je potrebno izdvajati sredstva namijenjena za njihovo stručno usavršavanje i konstantan razvoj.