24-06-2021

Ekonomija eurozone u junu porasla najbrže u 15 godina

Ekonomija eurozone porasla je u junu najbržim tempom u 15 godina zahvaljujući oslobađanju suzdržane potražnje nakon ublažavanja koronamjera koja je podstakla uzlet uslužnog sektora, pokazalo je istraživanje firme Markit.

Ekonomija eurozone u junu porasla najbrže u 15 godina | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva


Vlade širom svijeta, uključujući one u eurozoni, uvele su stroga ograničenja kako bi suzbile širenje Covida-19, pozivajući građane na ostanu kod kuće i zatvarajući brojne firme u uslužnom sektoru, čije se poslovanje bazira na direktnom kontaktu s kupcima.

Vakcinisanje protiv Covida-19 ublažilo je pritisak na zdravstvo i omogućilo ukidanje određenih ograničenja za uslužna preduzeća, koja su se već počele prilagođavati novim uslovima poslovanja, prenosi SEEbiz.

U takvim uslovima indeks menadžera nabavke (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u junu 2,1 bod u odnosu na maj, na 59,2 poena, najvišu vrijednost od juna 2006. godine.

„Ekonomija eurozone raste tempom kakav nije viđen u proteklih 15 godina, jer kompanije izvještvaju o naglom rastu potražnje", rekao je glavni poslovni ekonomista Markita, Chris Williamson.

On je dodao da je baza rasta sve šira i uz industriju uključuje i sve više dijelova uslužnog sektora, posebno kompanija koje posluju u direktnom kontaktu s klijentima.

Indeks koji mjeri aktivnosti u uslužnom sektoru eurozone skočio je u junu 2,8 bodova u odnosu na maj, na 58 poena, najviše od januara 2018. godine.

Skok indeksa novih narudžbi na najvišu vrijednost u 14 godina najavljuje nastavak tog trenda u predstojećim mjesecima.

Indeks aktivnosti u industriji zadržao se na rekordno visokoj vrijednosti zabilježenoj u maju, od 63,1 bod.

Nada da je najgora faza pandemije u eurozoni završila podigla je optimizam poslovnih lidera u eurozoni na najvišu vrijednost otkada je Markit u julu 2012. godine počeo da objavljuje indeks njihovih očekivanja.

Podaci pokazuje da će privreda eurozone, nakon impresivnog rasta u drugom tromjesečju, porasti još snažnije u periodu od jula do septembra.

"No, snažan rast, kako u Evropi, tako i u svijetu, implicira da kompanije teško podmiruju potražnju, pritisnute nestašicom sirovina ali i radne snage. U takvim uslovima njihova će moć određivanja cijena i dalje rasti i dodatno pojačati pritisak na rast inflacije u narednim mjesecima", rekli su iz Markita.