06-01-2024

Ekonomisti očekuju globalno smanjenje inflacije

Ekonomisti očekuju globalno smanjenje inflacije u naredne tri godine, pokazalo je istraživanje minhenskog Ifo-a i švajcarskog Instituta za ekonomsku politiku.

Ekonomisti očekuju globalno smanjenje inflacije | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pexels

Očekuje se da će inflacija ove godine iznositi pet odsto, naredne 4,4 odsto, a 2027. godine 3,6 odsto, objavio je Ifo.

"Očekivana inflacija od pet odsto i dalje bi bila znatno iznad želja većine centralnih banaka, ali bi istovremeno značila pad od jedan procentni poen u odnosu na prethodnu prognozu", naveo je Ifo, prenosi SEEbiz.

Očekuje se da će Zapadna Evropa ove godine zabilježiti najnižu inflaciju od 3,1 odsto.

U srednjoj i sjevernoj Americi, te sjevernoj Evropi, trebalo bi da bude oko 3,5 odsto. S druge strane, inflacija u Sjevernoj Africi navodno je oko 45 odsto, a u Južnoj Americi 29 odsto.

U 2027. očekuje se da će inflacija biti 2,1 odsto u Zapadnoj Evropi, 2,4 odsto u Sjevernoj Americi i 2,5 odsto u sjevernoj Evropi.

U istraživanju sprovedenom od 26. septembra do 11. oktobra prošle godine, učestvovalo je 1,54 hiljade ekonomskih stručnjaka iz 128 zemalja.

Krajem prošle godine, prema prvoj procjeni Eurostata, eurozona je zabilježila inflaciju od 2,9 odsto, što je 0,5 proentnih poena više nego u novembru. Nakon značajnog usporavanja inflacije u prethodnim mjesecima, ona je krajem godine ponovo porasla.

(Mina)