05-12-2019

Evo zašto ne treba jesti posle 19 časova

Stručnjaci kažu da ne treba jesti posle 19 časova i objašnjavaju zašto kasna večera može biti opasna po zdravlje.

Evo zašto ne treba jesti posle 19 časova | Radio Televizija Budva

Kardiolozi savjetuju da odrasle osobe ne bi trebalo da jedu posle 19 časova, ili bar dva sata prije spavanja.

Rezultati sprovedene studije, u kojoj je učestvovalo 720 ljudi, prosječne starosti od 53 godine koji imaju visok pritisak, pokazali su da je onima koji su jeli dva sata pre spavanja pritisak ostao visok.

Stručnjaci smatraju da je razlog tome to što hrana dovodi do naleta hormona stresa u trenucima kada bi tijelo trebalo da počne da se opušta.

Ljudi koji imaju visok pritisak više su izloženi srčanim bolestima, a ako im se pritisak ne spusti tokom noći (kako normalno funkcioniše ljudski organizam), rizik se povećava. Oni koji pritom imaju naviku da jedu kasno, tri puta više su izloženi riziku, navode istraživači.

Doktorka Ebru Ozpelit, koja se bavila ovim istraživanjem kaže: “Kasni obroci podižu pritisak, koji bi trebalo da se spusti za 10 odsto tokom spavanja.“

Ona savjetuje da bi i oni koji nemaju problema sa pritiskom trebalo da budu pažljivi jer, kako kaže, način na koji jedemo je isto tako važan kao i hrana koju jedemo.

“Doručak i ručak su važni, ali večera ne sme da bude u vremenu nakon 19 časova“, savjetuje doktorka.

Prethodna istraživanja su pokazala da rana večera smanjuje rizik od raka dojki, niskog šećera u krvi i pomaže u sagorijevanju kalorija.

Stručnjaci misle da je razlog tome to što je ljudski organizam navikao na više aktivnosti tokom dana, a na spavanje tokom noći, tako da mu je više energije i hrane potrebno dok ne padne mrak.