15-09-2023

Evropska centralna banka podigla kamatne stope

Evropska centralna banka u četvrtak je još jednom podigla referentne kamatne stope, koje su dostigle nikad zabilježene vrijednosti.

Evropska centralna banka podigla kamatne stope | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija / pixabay

Savjet guvernera ECB-a odlučio je da podigne kamate za 0,25 procentnih poena, nakon zaključka da će inflacija predugo ostati na previsokim vrijednostima.

Upravni savjet odlučio je da poveća tri ključne kamatne stope ECB-a za 25 baznih bodova. U skladu s tim, kamatna stopa za glavne operacije refinansiranja iznosiće 4,5 odsto, kamatna stopa za mogućnost zajma na kraju dana 4,75 odsto, a kamatna stopa na novčani depozit četiri odsto. Povećanja će stupiti na snagu 20. septembra ove godine.

Iz ECB-a su saopštili da Upravni savjet smatra da su ključne kamatne stope ECB-a na nivoima koji će, budu li se dovoljno dugo održali, dati značajan doprinos što skorijem povratku inflacije na planirani nivo.

Upravni savjet će budućim odlukama određivati nivoe ključnih kamatnih stopa ECB‑a, koje će biti dovoljno restriktivne onoliko dugo koliko to bude potrebno.

"Pri određivanju odgovarajućeg nivoa i trajanja pooštravanja, Upravni savjet nastaviće da primjenjuje pristup koji se zasniva na podacima. Naime, odluke Upravnog savjeta o kamatnim stopama zavisiće od njegove ocjene inflacionih izgleda na temelju novih ekonomskih i finansijskih podataka, dinamike temeljne inflacije i jačine transmisije monetarne politike", saopštio je ECB.