02-08-2022

(FOTO/VIDEO) Budvanski prosvjetari započeli protest: Od Vlade Crne Gore traže hitno useljenje u stanove na koje čekaju 26 godina

Budvanski prosvjetari započeli su danas protest ispred zgrade Opštine Budva, nakon što od Vlade Crne Gore nisu dobili odgovor na zahtjeve po pitanju useljenja u stanove koji su im namijenjeni u naselju Dubovica. Na platou u administrativnom centru Budve postavljeni su šatori, a prisutno je tridesetak prosvjetnih radnika, od kojih njih 10 štrajkuje glađu.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Vuković: Od Vlade Crne Gore tražimo da se hitno i urgentno omogući useljenje u stanove

Ispred protestanata, jedan od organizatora štrajka profesor Krsto Vuković saopštio je dva zathjeva nadležnim državnim institucijama. Prvi je da se hitno i urgentno omogući useljenje u stanove, prvenstveno podstanarima, a drugi da dobiju garancije za cijenu od 650 eura po metru kvadratnom, jer je važeća cijena od 890 eura za njih neprihvatljiva.

"Tražim od Vlade Crne Gore da pod hitno omogući da podstanari uđu u zgrade i da se organizuju u svom stambenom prostoru na koji čekaju 26 godina. Istovremeno pozivamo premijera Dritana Abazovića da dođe u Budvi, jer smo skoro deset dana u čekanju da nam se javi i da odgovori na naš zahtjev koji smo poslali i mejlom i preporučeno poštom. Da nas primi, da organizuje sastanak i da vidimo šta možemo da radimo. Potrošili smo sve naše resurse, organizovali smo nekoliko protesta ispred Opštine, nekoliko konferencija za novinare. Bili smo ispred zgrade Vlade, sastančali u nedogled. Imali smo sastanak u Opštini sa predsjednikom Carevićem i ministrom Vojinovićem, kojem ovom prilikom zahvaljujemo jer je saopštio naše zahtjeve u najvećoj mjeri na sjednici Vlade. Ništa od toga nije pomoglo, ovaj današnji korak nije iznuđen, već jedini koji je preostao, više od ovoga nema", poručio je Vuković i objasnio da nisu blokirali saobraćajnice jer, kako je rekao, prosvjetni radnici ne žele da prave probleme zajednici.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Protest će kako je kazao trajati 24 sata neprekidno, uz štrajk glađu pojedinih profesora koji su se odlučili i na taj korak.

Profesor istorije u Drugoj osnovnoj školi Goran Bubanja da je prvenstveni cilj protesta jeste useljenje u stanove. Kako je rekao, prosvetni radnici Budve tokom dugog čekanja naišli su na različite prepreke, te da su se odlučili na ovaj korak kako bi skrenuli pažnju javnosti na najugroženiji dio radnika u opštini Budva.

"Da bi se riješilo ovo pitanje odlučili smo se na ovaj radikalan potez, jer do sada smo vidjeli da niko nije obraćao pažnju na naše zahtjeve, iako su oni bili opravdani. Pojedine naše kolege su i preminule čekajući ove stanove. Dolazilo je do različitih neobjašnjivih scena koje su se dešavale na gradilištu, da čak budu po dva ili tri radnika na gradilištu po mjesec i više dana, što govori o neodgovornosti izvođača, za koje smo saznali da su čak imali i svoje podizvođače", istakao je Bubanja.



Predsjednica Sindikalne organizacije OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" Marija Vukićević istakla je da su se prosvjetari na štrajk odlučili iz čistog očaja.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

"Mi prosto više nemamo načina da kažemo javnosti u kakvu smo situaciji došli zahvlajujući nemaru Vlade i drugih institucija. Možemo reći da nam je u posljednje vrijeme jedino pomogla Opština, ali ni to nije dovoljno, jer vidimo da nam struja koja je bila obećana do 25. jula još nije došla. Ni dinamika gradnje nije ništa bolja nego prethodnih godina, a mi smo opet na ulici. Došao nam je i ovaj avgust bez konkretnih rješenja i moramo pristupiti ovakvim radikalnim mjerama", kazala je Vukićević.



Jovanović: Opština u potpunosti podržava zahtjeve prosvjetnih radnika Budve

Protestante ispred zgrade lokalne uprave posjetili su i predstavnici Opštine Budva, šef kabineta predsjednika Nikola Jovanović i Marko Asanović iz Sekretarijata za investicije. Tom prilikom Jovanović je poručio da Opština u potpunosti podržava zahtjeve prosvjetnih radnika Budve.



"Bez obzira što ovaj problem traje dugo, mislim da nijedna nadležna državna institucija na današnji dan nema prioritetnije pitanje za rješavanje. Opština u potpunosti razumije ovaj protest, iz razloga što smo i mi prije dvije godine protestovali, kada su se ovdje dešavali kršenje osnovnih ljudskih i političkih prava. Mi smo tokom jučerašnjeg dana održali sastanak sa predstavnicima Sindikata prosvjetnih radnika, na kojem smo molili da protestanti ne preduzimaju radikalne mjere poput štrajka glađu, već da održimo hitan sastanak sa svim relevantnim institucija, na čelu sa predsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i resornim ministrima prosvjete i rada i socijalnog staranja. Prosvjetni radnici su uvijek imali podršku Opštine, makar što se tiče rukovodstva od 2016. godine do danas. Podržavamo njihov stav da cijena ne treba da bude 890 eura i da treba da se formira stručna komisija koja će realno procijeniti vrijednost i kvalitet izvedenih radova na tim zgradama", kazao je Jovanović i rekao da će opštinsko rukovodstvo od prvog do posljednjeg trenutka biti na strani prosvjetnih radnika, te da nova školska godina treba da počne njihovim useljenjem u stanove.


Video: N.D.

Prosvjetare je obišao Dejan Đurović, zamjenik predsjednika Odbora za prosvjetu, kulturu nauku i sport u Skupštini Crne Gore sa koleginicom Jelenom Božovic.





Pred početak sjednice o turističkoj sezoni ministar Đurović je dao podršku budvanskim prosvjetarima i obećao da će da uradi sve što je u njegovoj moći.

Kako saznajemo na licu mjesta od organizatora, očekuje se da će protest podržati i njihove kolege iz drugih crnogorskih gradova, čiji je dolazak planiran u toku dana. Oni poručuju da u što kraćem roku očekuju rješenje ovog dugogodišnjeg problema sa kojim se suočavaju.

M.S.