28-02-2024

(FOTO/VIDEO) MZ Svinjišta i MZ Bijeli Do: Divlje deponije na Topliškom putu ugrožavaju život mještana

Stanje na Topliškom putu i stvaranje divljih deponija predstavlja problem koji traje već decenijama na tom području, a proteklih mjeseci je dostiglo zabrinjavajući nivo.


Foto: Portal RTV Budva

Predstavnik Mjesne zajednice Svinjišta Nebojša Lučić je za naš portal kazao da članovi Savjeta ove MZ rade sve kako bi se poboljšao život na ovom prostoru, te da je činjenica da ovo pruža ružnu sliku o cijelom gradu.

„Situacija na terenu je jako loša i ogromna količina šuta i zemlje ugrožava život mještana. Ozbiljnost ove situacije je dostigla najviši stepen, a mi se bavimo posljedicama, dok uzročnike zanemarujemo. Jer upravo su ovo bili prostori na kojima se deponovala zemlja iz ogromnog dijela Budve, te sada imamo situaciju koju treba rješavati iz različitih uglova. Znate i sami da sam, u ime svih mještana, inicirao rješavanje problema pucanja oštećenih cijevi. Velika sredstva su uložena kako teren ne bi i dalje klizio i to je sada riješeno”, istakao je Lučić.



"Ja bih prije svega htio da se prisjetimo 2015, kada je Mjesna zajednica Bijeli Do vodila svoju bitku sa deponijom koja se nalazila na vrhu Topliškog puta, odnosno kod Vodenog parka. Tada smo svojim angažovanjem zaustavili i zatvorili tu deponiju, kada smo morali da isto kao i naše kolege organizujemo razne proteste i apelujemo kod raznih državnih i lokalnih organa za zatvaranje te deponije. Želio bih da napomenem da i ovaj problem pogađa našu mjesnu zajednicu, jer oni sa gradilišta izlaze sa prljavim gumama i ta zemlja ostaje na asfaltu prilikom prolaska kroz naše naselje, i ulice ostaju prljave duži vremenski period. Naglasio bih i važnost ovog puta. U posljednje vrijeme se javljaju nove deponije, jer je na snazi jedna nebriga o ovom putnom pravcu, pa apelujem na Opštinu da se postave zaštitne bankine kako bi onemogućili prestupnicima da odlažu građevinski otpad pored samog puta", kazao je predjsednik MZ "Bijeli do" Milivoje Radulović.

Deponija predstavlja veliki problem za mještane.

"Ovaj problem se nastavlja poslije devet godina. Imamo problem u našem potoku koji je aktivan i u toku avgusta mjeseca, kada je suša. To se nije dešavalo prije 2015. i tadašnjeg problema sa deponijom, zato što deponovana zemlja dobija efekat sunđera, ostaje uvijek vlažna, pa tokom većih padavina može doći i do klizišta", kazao je on.

Poznato je čiji su kamioni koji iskrcavaju otpad.

"To je gradilište na sajmu, njihovi kamioni i nije ih teško ispratiti. Stoga je na nadležnim insitucijama, a prije svega na Komunalnoj policiji, da zaustavi ovakvo divljanje", zaključio je Radulović.

Povodom ovog problema obratili smo se nadležnoj Komunalnoj inspekciji i policiji od koje očekujemo skori odgovor.









M.O.