15-11-2023

(FOTO/VIDEO) Škola vjeronauke iz Paštrovića na pokloničkom putovanju u Grčkoj

Škola vjeronauke "Sveti Vasilije Ostroški" iz Paštrovića, predvođena protojerejem Dragoslavom Rakićem, nedavno se vratila sa pokloničkog putovanju iz Grčke. Petodnevni boravak bio je ispunjen obilaskom značajnog broja svetih mjesta koja su djeci pružila širu sliku pravoslavlja i jedinstveni duhovni doživljaj i saznanje.

(FOTO/VIDEO) Škola vjeronauke iz Paštrovića na pokloničkom putovanju u Grčkoj | Radio Televizija Budva

Foto: privatna arhiva


Nakon Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Turske ove godine izbor paštrovske škole vjeronauke za pokloničko putovanje bio je Grčka. Ekskurzija je realizovana u periodu od 1. do 5. novembra, a polaznici škole vjeronauke su zajedno sa svojim roditeljima obišli čuvene Meteore i sveti grad Solun.



Nakon noćne vožnje prvo odredište u prijepodnevnim satima bili su Meteori kojom prilikom su đaci posjetili centralni manastir i crkvu Preobraženja Gospodnjeg iz 14. vijeka, izgrađenu na zaobljenoj visokoj stijeni. Otac Dragoslav je na licu mjesta poučio đake o nastanku ove svetinje.

"Monasi sa Svete Gore dolaze sa željom kod cara Dušana i Nemanjića tražeći da se upravo na ovom velikom Meteoru sagradi crkva Preobraženja Gospodnjeg. Oni su to tražili zbog ratnih borbi i pustošenja koja su se tada dešavala na Svetoj Gori, pa kako bi se sačuvali i spasili oni su zatražili blagoslov da se grade manastiri na Meteorima. Pretpostavlja se i kako su dobili naziv, pošto liče na kamenje koje je palo sa neba i ima svoj takav impozantan oblik i izgled. Prvobitno su bila četiri meteora, a kako se monaštvo nastanjivalo sa Svete Gore tako su se širili manastirski konaci i gradili drugi. Oni se upravo zbog toga nazivaju drugom Svetom Gorom jer je monaštvo koje je osnovalo ove meteore svetogroski monasi. Najzančajniji i najbitnij istorijski je ovaj meteor na kojem se i nalazimo jer je temelj svim ostalima", pričao je otac Rakić dok su djeca oduševljeno posmatrala prizor iskoristivši priliku da naprave sjajne fotografije pored gorostasnih stijena.



Posle odabira suvenira koji će ih još dugo podsjećati na ove jedinstvene pejsaže i duhovu ljepotu grupa poklonika je nastavila put ka Solunu gdje su stigli u večernjim časovima. Napravivši plan za sjutrašnji dan svi su utonuli u okrepljujući san.

Na recepciji ih je ujutru čekao Saša, student tamošnjeg Teološkog fakulteta, koji je razdraganu grupu poveo u obilazak svetinja Soluna.

Srpsko vojničko groblje "Zejtilnik" bila je polazna tačka. Sama činjenica da je na ovom mjestu sahranjeno oko 20 hiljada srpskih vojnika, poginulih u cvatu mladosti tokom Prvog svjetskog rata, izaziva tugu pomiješanu sa dubokim osjećajem ponosa. Groblje krasi kapela posvećena Svetom Đorđu ispod koje se nalazi kosturnica sa imenima postradalih vojnika, uklesanim na bijelim mermernim pločama. Zapanjujuća je ljepota borova koji okružuju parcelu, a koji su donešeni sa Svete Gore, iz Hilandara.






Puni utisaka poklonici su se uputili ka Crkvi Svetog Dimitrija, srcu Soluna, u kojoj se čuvaju čudotvorne mošti Sv. velikomučenika Dimitrija, zaštitnika grada, a kojeg brojni Paštrovići proslavljaju kao svoju krsnu slavu.

Stojeći ispred crkve koja je podignuta na mjestu stradanja Svetog Dimitrija u četvrtom vijeku, a koja je tokom istorije pretrpjela mnoga razaranja, požare i tursku okupaciju budući da je vjekovima bila džamija, prisutni su u srcu osjetili drhtaj ljubavi Božije, snagu i značaj pravoslavne vjere. Nakon celivanja moštiju i obilaska katakombi ispod crkve, mjesta gdje je ubijen Sveti Dimitrije, te celivanja moštiju Svete Anisije i Grigorija Kalidisa koje se takođe nalaze u ovoj crkvi, okupani blagodaću i blagodarnošću poklonici su nastavili dalje.

Redom su obišli crkve u centru Soluna među kojima su crkva Svete Sofije i Grigorija Palame, kojom prilikom su celivali još pet svetih moštiju. Na kraju ovog sveštenog đira otac Rakić se ponovo obratio svom malom "stadu".








"Sa ovom crkvom Svetog Grigorija Palame mi smo danas cjelivali sedam svetih moštiju u gradu Solunu, najvećih svetaca ne samo u ovom gradu več u čitavom pravoslavlju i hrišćanstvu. Ti svetitelji su od velikog značaja, jer su bogoslovski učitelji koji su donijeli mnogo toga značajnog za shvatanje i razumijevanje naše pravoslavne vjere i crkve i svega onoga što mi učimo o Bogu, kako se to Bog odnosi prema čovjeku i prema tvorevini cjelokupnoj koju stvara. Prve mošti koje smo cjelivali su bile Svetog Dimitrija, Svete Anisije i Svetog Grigorija Kalidisa, zatim i Svetih Teodore i Davida Solunskog, Svetog Vasilija mitropolita Solunskog i Svetog Grigorija Palame. Sedam moštiju cjelivati u jednom danu nije mala stvar i hvala Bogu na tom daru", kazao je Rakić.


U nastavku je bilo dosta vremena za obilazak ostalih kulturno istorijskih znamenitosti grada, opuštanje i šoping.

Sledećeg dana poklonici su sa posebnom radošču posjetili mjesto Suroti, dvadesetak kilometara udaljeno od Soluna, kako bi se pomolili na grobu svetogorskog monaha, Svetog Starca Pajsija. Riječ je o ženskom manastiru sa crkvom Svetog Jovana Bogoslova, u kojem je Starac boravio. Njegov grob je mjesto čudesnih iscjeljenja koji svakodnevno pojećuju mnogobrojni vjernici.



Sa blagoslovom Starca Pajsija škola vjeronauke iz Paštrovića krenula je na put kući bogatija za brojna saznanja o pravoslavnoj vjeri, snažno nadahnuta za dalje duhovno uzrastanje.

Po ustaljenoj praksi paštrovske škole vjeronauke poklonička putovanja realizuju se po završetku prvog tromjesječja, krajem oktobra, kada su djeca par dana slobodna od školskih obaveza. Novac za putovanja prikuplja se na humanitarnom Vaskršnjem bazaru koji tradicionalno organizuju u Budvi uoči Vaskrsa.

Video snimci i fotografije privatna arhiva.

J.M.