18-08-2023

Grad teatar: Na kraju književnog programa gostovanje Mirjane Novaković

U subotu, 19. avgusta, sa početkom u 21h, na Trgu pjesnika završava se ovogodišnji književni program festivala „Grad teatar“ gostovanjem Mirjane Novaković.

Grad teatar: Na kraju književnog programa gostovanje Mirjane Novaković | Radio Televizija Budva

Foto: Grad teatar

Mirjana Novaković rođena je 1966. godine u Beogradu. Objavila je zbirku priča: “Dunavski apokrifi”, romane “Strah i njegov sluga”, (u finalu izbora za NIN-ovu nagradu; „Isidora Sekulić“; sedam izdanja do sada; istoimena predstava izvedena na BELEFU 2003), “Johann’s 501” (takođe u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, nagrada “Lazar Komarčić” za najbolji fantastični roman u 2005. god.), “Tito je umro” (uži izbor za NIN-ovu nagradu, uži izbor za nagradu “Laza Kostic”, uži izbor za nagradu “Pečat”, finalista međunarodne nagrade “Balkanika”) i i upravo objavljen roman “Mir i mir” (uži izbor za NIN-ovu nagradu i nagradu “Beogradski pobednik). Priče i romani Mirjane Novaković prevedeni su na francuski, engleski, njemački, makedonski, bugarski i grčki jezik.

U osvrtu na stvaralaštvo Mirjane Novaković Đorđe Bajić za “Vreme” piše: “Puna decenija je prošla od prethodnog romana Mirjane Novaković, autorke koja se na prelazu vijekova proslavila voljenim i nagrađivanim romanom ‘Strah i njegov sluga’, djelom koji je izdržalo test vremena i koje se od prije nekoliko godina, sasvim zasluženo, nalazi i u izbornoj ponudi lektire za drugi razred srednje škole. Autorka je svojim prvijencem, kao i romanima koji su uslijedili, a to su "Johann’s 501“ (2005) i "Tito je umro“ (2011), stekla verne poklonike, čitaoce vrbovane iz redova onih koji vole kvalitetnu modernu prozu napisanu bez kompromisa i povlađivanja publici. Iako je tokom svoje sada već četvrt vijeka duge književne karijere često i uspješno koketirala sa raznim žanrovima, Mirjana Novaković nikada nije kompromitovala svoju autorsku viziju. Njena djela su za onu najširu publiku previše komplikovana i ambiciozna, i teško da možemo očekivati da će se ikada probiti među najprodavanije i postati bestseler senzacije, ali kada govorimo o kvalitetu i umjetničkom postignuću, njeno pero je svakako među najboljim na našoj aktuelnoj sceni – a to je nešto što valja prepoznati i cijeniti.”

Ksenija Prodanović za “Nedeljnik” o poslednjem romanu Mirjane Novaković “Mir i mir” kaže: “Ovo je jedan od onih romana koji mogu svi, ali bukvalno svi, da čitaju i da ga tumače u skladu sa svojim svetonazorom, obrazovanjem, interesovanjem. Apsolutno niste obavezni da poznajete antičku književnost i „Antigonu“ da biste razumjeli poruku, niti je obavezno da ste pripadnik generacije koja je proživjela i poslednje dane socijalizma i raspad zemlje i neuspjelu tranziciju da biste uživali u ovoj priči o (ne)prijateljstvu, ljubavi, mržnji, razočaranjima i gubitku mladalačkih i svih drugih ideala. Upravo ta mogućnost različitog čitanja romana, gdje svako može da nađe ono nešto što će ga dodatno zagolicati/dirnuti, čini ‘Mir i mir’ bezvremenom i sjajnom knjigom. Novakovićeva se ovde poigrava pravilima žanra i stvara uzbudljiv roman koji se sa lakoćom čita, iako nije u pitanju nimalo lako štivo. ‘Mir i mir’ je antička tragedija – hronika proteklih 40 godina na ovim prostorima sa svim posrtanjima i propadanjima ili, kako je navela profesorka Vladislava Gordić Petković, ‘generacijska saga o životu u dve vrste mira, miru pre i miru posle devedesetih’.” Sve pripovjedne niti ovog romana maestralno se zapliću i, što je mnogo teže, raspliću efektno i ubjedljivo, gradeći slojevito, značenjima bogato, istovremeno duhovito i istinski potresno djelo, u kojem se zrcali tragikomični koloplet naše tranzicijske stvarnosti.

Moderator večeri je dr Petra Bjelica, književni kritičar, šekspirolog i pozorišni stvaralac.