29-12-2021

HG Budvanska rivijera: Godinu završavamo sa gubitkom od oko dva miliona eura

„Glavni problemi koji su uticali na loše finansijske efekte su ti da smo naslijedili jedan dio loših ugovora iz prethodnog perioda, konkretno sa podgoričkom kompanijom "Euromix trade”, gdje smo zatečeni sudskom presudom koja nas je koštala milion eura kao i činjenica da smo imali smještajne kapacitete koji nisu bili u funkciji“, kazao je Mijomir Pejović, predsjednik Odbora direktora HG Budvanska rivijera na današnjoj redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare.


Foto: portal RTV Budva

Redovna godišnja konferencija za novinare povodom poslovanja Hotelske grupe „Budvanska rivijera“ održana je danas u hotelu Palas u Petrovcu, na kojoj su govorili Mijomir Pejović, predsjednik Odbora direktora HG Budvanska rivijera, Jovan Gregović, izvršni direktor HG Budvanska rivijera i Ninoslav Kaluđerović, predsjednik komisije za ispitivanje poslovanja Društva.

Pejović: Ove godine imali smo nesvakidašnju turističku sezonu, teško predvidljivu, sa velikim amplitudama u intenzitetu trajanja

Nismo zadovoljni stepenom finansijske uspješnosti, on nije bio na nivou očekivanog, na šta je uticalo nekoliko ključnih faktora, istakao je Pejović.

„U junu smo imali neplaniranu sudsku presudu kojom je Zetagradnji moralo da se isplati milion eura, takođe smo imali situaciju da dva bloka u Slovenskoj plaži nisu bila u funkciji tokom cijele sezone, a da su bila u funkciji siguran sam da bi rezultati bili znatno bolji. Takođe bih istakao da još otplaćujemo kredit Euromiks i svi ti bilansi su uticali da rezultat poslovanja u ovoj godini bude nepovoljan“, kazao je Pejović.

On je dodao da su preduzete sve moguće mjere, te da će sa Investiciono razvojnim fondom pokušati da za sledeću turističu sezonu osposobe kapacitete koji nisu bili u funkciji, kao i da očekuju da će tenderski postupak tokom januara biti uspješno sproveden i da će radovi biti realizovani.

Gregović: 200 soba nije bilo u funkciji ovog ljeta što je značajno ugrozilo efekte poslovanja

Sektror turizma je najviše bio pogođen situacijom sa korona virusom, to se osjetilo i na rad naše hotelske grupe i loš finansijski efekat, kazao je Jovan Gregović, izvršni direktor HG Budvanska rivijera.

„Ove godine smo radili u nepotpunom kapacitetu, 200 soba nam nije bilo u funkciji i to je dodatno uticalo na naš rezultat. Finansijsko stanje je takvo da ćemo moći adekvatno da se pripremimo za narednu sezonu, bez kreditnih zaduživanja. Vrlo smo optimistični, potpisani su ugovori sa svim našim tradicionalnim turoperatorima iz Evrope i okruženja. Potražnja je na zavidnom nivou i mi ćemo spremno dočekati naredno sezonu za koju vjerujemo da će biti iz perioda kada smo postizali najbolje rezultate“, saopštio je Gregović.

Kaluđerović: Predsjedniku borda direktora HG Budvanska rivijera za pet godina isplaćeno 300 hiljada eura

Izvještaj rada Komisije za ispitivanje poslovanja Društva za vrijeme prethodnog menadžmenta saopštio je na današnjem presu Ninoslav Kaluđerović, predsjednik pomenute komisije.

“Željeli smo da upoznamo javnost sa onim što smo radili u prethodna tri ipo mjeseca. Sve odluke komisije donijete su jednoglasno i mi smo ih dostavili bordu direktora u vidu osam zaključaka. Prva dva zaključka se tiču Adriatik propertisa koji sadrže podatke koji će biti dostavljeni Vladi Crne Gore, pa će pregovaračka pozicija u pravnom postupku biti znatno povoljnija. Kroz zaključke smo se bavili i Euromiksom, poslovanjem unutar same organizacije Budvanske rivijere, ugovorima o radu. Rukovodstvo će imati pune ruke posla da bi neke stvari doveli u normalne principe poslovanja i funkcionisanja", saopštio je Kaluđerović.

U nizu nepravilnosti koje je komisija uočila sačinjavajući izvještaj o rezultatima kontrole poslovanja, Kaluđerović je istako zloupotrebu preduzeća u partijske svrhe, zatim je saopštio podatak da je predsjednik borda direktora samo za četiri godine poslovanja, uključujući otpremninu, uzeo u neto iznosu oko 300 hiljada eura, navodeći da to nije primjer domaćinskog poslovanja.

“Odbor direktora je na osnovu izvještaja komisije zadužio predsjednika Odbora i izvršnog direktora da zajedno sa pravnim zastupnikom preduzmu odgovarajuće mjere u zaštiti interesa HG “Budvanska rivijera”, najavio je Pejović.

Gregović: Revanšizma nema, niti će ga biti

“Kada su u pitanju kadrovska rješenja, bilo je puno nepravilnosti u prethodnom periodu tako da smo u sistematizaciji morali da povećamo broj radnika za oko 20. Oni su već stekli pravo na transformaciju radnih mjesta sa određenog na neodređeno vrijeme. Morali smo da isparvimo te grešeke iz prošle sistematizacije. Nikakav revanšizam ne dolazi u obzir, nema ga niti će ga biti", kazao je Gregović.

On je podsjetio da su otvorena nova radna mjesta u dva sektora za internu kontrolu i posebnu jedinicu u Palas Lux, koja radi kao samostalni objekat i da će ti noviteti u kadrovskom smislu podići kvalitet usluge.

“Novo rukovodstvo Budvanske rivijere neće posezati nizakakvom vrstom revanšizma. Niko od nas ovdje nije došao da bi bilo koga tjerao na ulicu , ali za potrebe organizacije rada biće potrebno izvršiti neke promjene, tj za one koje smo ocjenili da mogu da daju bolji doprinos i novi kvalitet rada u Budvanskoj rivijeri da će svako od tih prihvatiti nova zaduženja i nove obaveze i da će im pristupiti sa jednakim elanom”, istakao je Pejović.

Podsjetimo da je Odbor direktora Hotelske grupe “Budvanska rivijera” AD Budva na nedavno održanoj VIII sjednici usvojio Analizu Komisije za ispitivanje poslovnog odnosa Društva i “Euromix trade” DOO Podgorica i utvrdio predlog rješenja ovog poslovnog odnosa u cilju zaštite prava i interesa “Budvanske rivijere”.

"Na sjednici su usvojeni Izvještaj Komisije za ispitivanje poslovanja Društva (za vrijeme prethodnog menadžmenta), Poslovni budžet za 2022. godinu i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Društva koji će doprinijeti efikasnijoj organizaciji rada, kvalitetnijoj kadrovskoj politici, kao osnova za zakonito, stručno i odgovorno vršenje poslova i zadataka Društva", saopštili su iz Budvanske rivijere.

Kako su kazali, Odbor direktora je usvojio Plan nabavki, roba i usluga i radova u Hotelskoj grupi “Budvanska rivijera” i upoznao se sa preporukama novog Revizorskog odbora Društva u cilju unapređenja interne revizije u Društvu.

"Sve odluke Odbora direktora, kojeg čine predstavnici državnog kapitala i manjinski akcionari AIK banka i Tandexon limited, donijete su jednoglasno", navodi se u saopštenju.

J.M.