07-09-2021

Hitna pomoć izlazi na teren u slučaju urgentne situacije

“Uobičajena je pojava da građani pozivaju Hitnu pomoć i onda kada je to neopravdano, ali se mi trudimo da odgovorimo na svaki poziv i pružimo adekvatnu zdravstvenu zaštitu u svim situacijama. Edukacijom građana o tome šta su hitna stanja i kada treba pozvati hitnu pomoć, vjerujemo da se može olakšati proces rada naših timova”, saopšteno je našem portalu iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Hitna pomoć izlazi na teren u slučaju urgentne situacije | Radio Televizija Budva

Ekipe jedinica ZHMP izlaze na teren na poziv pacijenata koji pozivom na broj 124 prijavljuju urgentnu situaciju Dispečerskom centru koji dalje upućuje medicinski tim na mjesto akcidenta, a informacije o tome dostupne su na sajtu Zavoda kao i zvaničnim profilima ove ustanove na društvenim mrežama.

Situacije u kojim je neophodno pružanje prve pomoći

Hitna medicinska pomoć pruža se povrijeđenima i bolesnima,čije su životne funkcije bile ugrožene ili prijetile da budu ugrožene.

Hitnu pomoć neophodno je pružiti u slučajevima kada je riječ o ranama i ogrebotinama, opekotinama, kod uboda krpelja i ujeda zmija, epilepsije, pozicioniranja pacijenata,koma položaja, anafilakse,bola u prsima,krvarenja, kod udara struje, kada je neophodno stabilizovati vratnu kičmu, kod hipotermije i smrzotina, urgentnih stanja vezanih za toplotu,utapanja, trovanja, stanja šoka, kada je potrebno namjestiti bočni položaj, okretanje na bok prilikom povrede kičme, srčanog i moždanog udara i kada treba utvrditi znakove smrti.

Organizacija rada jedinice Hitne pomoći

Svoje usluge Zavod za hitnu medicinsku pomoć pruža u vremenu od 00-24 časa, svakodnevno, 365 dana u godini. Svaka jedinica i podstanica za hitnu pomoć ima potreban broj timova, reanimobila i vozila za hitan sanitetski transport. Tim u jedinici i podstanici za hitnu pomoć čine: doktor, dvije medicinske sestre, odnosno medicinska tehničara, od kojih je jedan vozač vozila hitne pomoći. Tim za hitan sanitetski transport u jedinici za hitnu pomoć čine: dvije medicinske sestre, odnosno medicinska tehničara, od kojih je jedan vozač vozila hitne pomoći. Doktor u timu hitne medicinske pomoći vrši pregled, dijagnostičke postupke, određuje i primjenjuje terapiju prema Protokolu o dijagnostičko-terapijskim postupcima u hitnoj pomoći i koordinira radom ostalih članova tima.

J.M.