15-01-2020

Ima prostora za saradnju u oblasti investicija

Crna Gora ima potencijal za dalji razvoj i proširenje ekonomske saradnje sa Belgijom, posebno u oblasti investicija, saopštili su guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić i budući crnogorski ambasador u toj državi, Ivan Leković.


Foto: Cbcg

“Belgijski investitori su zainteresovani za resurse koje Crna Gora posjeduje i koje treba valorizovati u narednom periodu, što može biti dobar osnov za dalje intenziviranje i unapređenje ekonomske saradnje između dvije zemlje”, saopšteno je na sastanku.

Iz CBCG su naveli da je sastanak organizovan u cilju priprema Lekovića za stupanje na dužnost ambasadora Crne Gore u Belgiji, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Briselu.

Žugić i Leković su razgovarali o mogućnostima za produbljivanje ekonomske saradnje Crne Gore i Belgije.

Žugić je rekao da je ekonomska saradnja Crne Gore i Belgije u stalnom rastu, ne samo u oblasti robne razmjene, nego i investicija.

On smatra da je posebno značajan stalni rast razmjene u oblasti usluga gdje Crna Gora bilježi suficit.

Žugić je podsjetio da CBCG, kao članica Belgijsko-holandske konstituence, ima blisku i razvijenu saradnju sa Narodnom bankom Belgije, na međunarodnom i evropskom nivou.

“Pored ekspertskih posjeta, seminara i radionica, saradnja sa Narodnom bankom Belgije se ogleda i u posebnim studijskim posjetama koje se, u cilju jačanja institucionalnih kapaciteta, dizajniraju na osnovu specifičnih potreba i prioriteta CBCG”, zaključuje se u saopštenju.


















Izvor: Mina