10-06-2020

Japanske sufle palačinke

Da li ste čuli za japanske sufle palačinke? Izgledom podsjećaju na američke palačinke, ali i na poznati sufle kolač. Ono što je najbolje kod njih je da u smjesu ide svega 40g šećera.


Foto: Profimedia/Ilustracija

Važno je naglasiti da svu dobijenu smjesu upotrebite odmah, kako je riječ o kolaču od bjelanaca sa veoma malo šećera - ako ostavite da stoji u frižideru, smjesa će pustiti vodu.

Sastojci:

Dva veća jaja (oba po 58-60g sa sve ljuskom), mlijeko 20g, biljno ulje 10 g, 1/4 kašičice ekstrata od vanile, 30g bilo kog brašna, jedna kašičica bijelog sirćeta, 40g belog šećera i malo ulja za podmazivanje tiganja.

Priprema:

Odvojiti u dvije činije žumanca i bjelanca. U činiju sa žumancima sipati 20g mlijeka i 10g biljnog ulja i 1/4 ekstrata od vanile, pa sve to dobro izmješati žicom, dok ne dobijete nešto svetliju i pjenastu smjesu. Zatim, dodajte 30g bilo kog brašna - sipajte brašno kroz cediljku i prosejte, kako ne bi bilo krupnijih grumuljica. Obratite pažnju na konzistenciju testa - trebalo bi da je puterasta.

U drugu činiju sa bjelancima, dodajte jednu kašičicu bijelog sirćeta i mutite mikserom. Kada smjesa postane pjenasta, postepeno dodajte 40g šećera i mutite sve dok ne dobijete šlag.

U prvu činiju gdje ste mutili žumanca, dodajte smjesu iz druge činije. Sjedinite obe smjese dobro, miješanjem.

Tiganj prvo zagrijte na blagoj vatri i potom sipajte malo ulja, pa razmažite ulje salvetom ili ubrusom. Sve vrijeme koristite blagu vatru za pečenje, a smjesu sipate pomoću šprica, polako - poenta je da budu prečnika i visine sufle kolača (ili mafina, kako vam je lakše da zamislite). Potom poklopite tiganj u potpunosti, na tri do četiri minuta. Nakon toga, vidjećete kada budete okretali, da li je potrebno da se još malo zapeče ta strana, što zavisi od vašeg tiganja i šporeta. Drugu stranu isto tako.

Palačinke možete da služite sa voćem, mrvicama čokolade, prelivima ili jednostavno prah šećerom. Pustite mašti na volju.

Trik: Ukoliko ste ipak ostavili tijesto - i bjelanca su zbog manjka šećera pustila vodu, smjesu za sufle palačinke možete popraviti dodavanjem 30g šećera na jedno belance (odnosno 90g šećera na tri bjelanca).






Izvor: Lepa i srećna