28-09-2020

Jermenija i Azerbejdžan na ivici rata

Jermenija i Azerbejdžan, kako prnose agencije, na korak su od rata poslije eskalacije sukoba u azerbejdžanskoj oblasti Nagorno-karabah s većinski jermenskim stanovništvom.


Foto: Agencije

Najmanje 16 vojnika i nekoliko civila ubijeno je u najžešćim sukobima između Jermenije i Azerbejdžana od 2016. godine, što je izazvalo zabrinutost za stabilnost na južnom Kavkazu, koji predstavlja koridor za cjevovode kroz koje nafta i gas stižu do svjetskih tržišta.

Sukobi između dvije bivše sovjetske republike izbili su u nedjelju oko Nagorno-Karabaha, koji je proglasio otcjepljenje od Azerbejdžana 90-tih godina.

Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu, a isto je učinio i Azerbejdžan.

Prethodno je predsjednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Hartjunijan proglasio ratno stanje i mobilizaciju svih građana starijih od 18 godina.

Region Nagorno-Karabah saopštio je da je 16 njegovih vojnika poginulo, a više od 100 ranjeno nakon što je, kako tvrdi, Azerbejdžan juče ujutru pokrenuo vazdušne i artiljerijske napade.

Azerbejdžan tvrdi da su snage te zemlje reagovale na granatiranje Jermenije i da su preuzeli kontrolu nad sedam sela, što Nagorno-Karabah negira.

Jermenija je saopštila da su azerbejdžanske snage napale civilne mete, uključujući u Stapanakertu, prijestonici Nagorno-Karabaha, i obećala "proporcionalan odgovor", prenosi Tanjug.

Azerbejdžan je odbacio saopštenje jermenskog Ministarstva odbrane, navodeći da su uništeni helikopteri i tenkovi Azerbejdžana i optužilo jermenske snage za pokretanje "namjernih i ciljanih" napada duž linije fronta.

Sukobi su izazvali niz diplomatskih reagovanja kako bi se spriječilo rasplamsavanje višedecenijskog sukoba između većinski hrišćanskih Jermena i mahom muslimanskog Azerbejdžana.

Rusija je zatražila hitan prekid vatre, dok je Turska saopštila da podržava Azerbejdžan.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan pozvao je međunarodnu zajednicu da osigura da se Turska ne uključi u sukob Jermenije i Azerbejdžana oko Nagorno-Karabaha.

Pašinjan je razgovarao telefonom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, dok je predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev razgovarao sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Evropska unija i OEBS su pozvale obje strane da prekinu vojne akcije i vrate se pregovorima.

SAD su osudile eskalaciju nasilja između Azerbejdžana i Jermenije u sukobu oko Nagorno-Karabaha, i pozvale obje strane da trenutno obustave neprijateljstva.

Stejt department je saopštio da bi obje strane trebalo da trenutno prekinu s nasiljem, kao i s retorikom ili postupcima koji bi dodatno produbili tenzije.

U saopštenju se dodaje i da bi bilo kakvo miješanje drugih zemalja u eskalirajuće nasilje neće biti od pomoći.

Jermenija i Azerbejdžan dugo su u sukobu zbog otcjepljenog azerbajdžanskog većinskoi jermenskog regiona Nagorno-Karabaha, a granični sukobi pojačali su se proteklih mjeseci.


Izvor: Mina