19-09-2021

Jesenje čišćenje kuće: Red u kući znači red u glavi

Ali ako želite srećniju životnu sredinu, neke stvari morate da izbacite iz svog doma.

Jesenje čišćenje kuće: Red u kući znači red u glavi | Radio Televizija Budva

Foto: Profimedia

Kad pričamo o tome šta treba preduzeti da biste zadržali zdravlje, to često uključuje kupovinu novih stvari. Opremu za vježbanje i zdrave namirnice, za početak. Ali ako želite živjeti najzdravije moguće, postoje stvari koje biste svakako trebali početi rješavati.

Stare plastične posude

Pregledajte svoje plastične činije i posude i bacite sve što je oštećeno ili ne sadrži žig sa brojem 7 ili slovima pc, jer ono može sadržati BPA. Takođe, zapamtite da je uvjek bolje hranu podgrejavati u staklenim posudama, nego ikakvim plastičnim.

Stare, iznošene patike

Ako trčite, znajte da biste trebali zamijeniti patike novima nakon svakih pretrčanih 500-650 kilometara. Naime, s vremenom jastučići patika više ne čuvaju stopalo dok ono sleće, te dolazi do rizika od povreda mišića, tetiva i kosti. Ako ne trčite, trebalo bi da ih zamjeniti svakih šest meseci.

Nered

Bacite sve što vas živcira, kao rasparene čarape, otvorene kese grickalica, isprobane kreme koje čuvate za "ako zatreba" i slično. Što se više stvari riješite, to ćete imati više prostora za sebe i postizanje svojih ciljeva. A i manje će biti prašine.

Odjeća koju više ne nosite

Sigurno imate gomilu odjeće koju niste nosili u poslednjih godinu dana. Gledanjem odeće u koju više ne stanete, ili koju ste zadržali ako se slučajno opet ugojite, samo stvarate osećaj tjeskobe u sebi.

Ostaci hrane u frižideru

Ako je riječ o namirnicama koje sadrže životinjske sastojke, pojedite je, bacite ili zamrznite. U protivnom rizikujete zarazu bakterijom listerija koja može uzrokovati meningitis, spontani pobačaj, pa čak i smrt.

Istraživanja pokazuju da je čak 70 odsto ljudi nezadovoljno neredom u kući, ali da se ne hvata u koštac sa njim jer ne zna odakle da počne. Kao i u ostalim stvarima, i ovde je najbolje napraviti mali korak.

Krenite od sitnica, na primer fioka. Tek kad njih sredite, nastavite sa policama, komodama. Sitni koraci će vas motivisati da idete dalje i nećete imati osjećaj da vas stvari preplavljuju.

Kad stignete do garderobera, budite surovi. Najvažnije pitanje koje treba sebi da postavite je da li vam je nešto potrebno. Često stvari držimo “za svaki slučaj” i tako samo sakupljaju prašinu. Stručnjaci predlažu da se pridržavate “pravila godinu dana”, što znači da ako nešto niste nosili 12 mjeseci, proslijedite dalje. Ako vam je taj princip previše strog, uvedite pravilo “dvije godine”.

Višak stvari dajte u humanitarne svrhe ili na reciklažu, osjećaćete se bolje. Stvari koje su vam ostale složite u vakuum kese, jer one štede prostor.



Izvor: dnevno.rs