13-02-2018

Još dva pacijenta oboljela od morbila

Institut za javno zdravlje potvrdio je juče obolijevanje od morbila kod još dva pacijenta u Crnoj Gori, čime je ukupan broj zaraženih malim boginjama dostigao pet.

Još dva pacijenta oboljela od morbila | Radio Televizija Budva

U zavisnosti od toga kako se situacija bude razvijala zavisiće i hoće li biti proglašena epidemija.

Direktor direktorata za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Miro Knežević za portal Antena M objašnjava da se "epidemija proglašava kada u određenom vremenskom periodu, na određenoj teritoriji, imamo povećan broj pacijenata u odnosu na broj pacijenata koji imamo svake godine ili unazad nekoliko godina".

"Što znači ako imamo svake godine po pet pacijenata ne proglašavamo epidemiju. U slučaju da taj broj pacijenata bude 50 ili 100 ili više e onda se proglašava epidemija", navodi Knežević.

Dodaje da je Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore obišlo sve zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa i napravilo protokole za upućivanje pacijenata sa primarnog nivoa sa sumnjom ili oboljele od morbila a koji zahtijevaju hospitalizaciju, kao i prostor u zdravstvenim ustanovama koji će koristiti za smještanje pacijenata kako ne bi bili u kontaktu sa oboljelima od drugih bolesti.