17-04-2018

U Budvi šest osoba oboljelih od malih boginja

Od početka godine u Crnoj Gori registrovano je 87 osoba oboljelih od malih boginja. U Budvi je registrovano šest odraslih osoba, koji se nalaze u dobrom stanju.

U Budvi šest osoba oboljelih od malih boginja | Radio Televizija Budva

Dvoje djece iz Budve, kako je za TV Budva kazala pedijatrica Vesna Ivančević oboljelo je tokom hospitalizacije u Kliničkom centru.

Ivančević apeluje na roditelje da dovedu djecu da se vakcionišu jer se svakodnevno povećava broj oboljelih od morbila.

Male boginje su jedna od najlakše prenosivih infektivnih bolesti. Bolest se prenosi direktno, kapljičnim putem. Izvor zaraze je osoba oboljela od morbila, u toku inkubacionog stadijuma (period bez simptoma bolesti i nekoliko dana nakon izbijanja ospe).

Nakon inkubacionog perioda koji traje 7-10 dana dolazi do pojave povišene temperature 38oC – 40oC, malaksalosti, gubitka apetita, kijavice, kašlja poput laveža psa, gušobolje, konjunktivitisa (tkz plačni facijes). Promjene na sluznici usne duplje (mrljasti enantem ili Koplikove pjege) pojavljuju se 1-2 dana prije osipa i karakterističan su znak ove bolesti.

Tek četvrtog ili petog dana bolesti dolazi do pojave karakterističnog osipa, Osip se tipično pojavljuje prvo iza ušiju i na čelu, a tokom sljedeća dva ili tri dana zahvata redom lice, vrat, trup i ekstremitete. Osip je pjegast i sitnocrven, po njegovom izbijanju temperatura se obično spušta na normalu.

Promjene u krvnoj slici su karakteristične. Javlja se leukopenija (smanjen broj leukocita) sa limfocitozom.

Specifično liječenje ne postoji, a eventualne bakterijske komplikacije liječe se antibiotskom terapijom. Prije uvođenja vakcinacije morbili su bile gotovo obavezna bolest u djetinjstvu, danas su one rijetka bolest sa sporadičnim javljanjem, zahvaljujući vakcinaciji, a obolijevaju uglavnom odojčad u vrijeme kad se smanjuje broj antitijela dobijenih od majke kao i nevakcinisane osobe. Imunitet poslije morbila je trajan.

Vakcinacija i revakcinacija protiv morbila u Crnoj Gori vrši se kombinovanom živom, atenuisanom MMR vakcinom (morbili, veliki kašalj, rubeola) kontinuirano u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji - djece od navršenih 12 meseci života i revakcinacijom prethodno vakcinisane dece do navršenih sedam godina života.

Vakcina se prima u 2 doze u 12-tom mjesecu života i pred polazak u školu.

Vakcina pruža odličnu zaštitu i jedine kontraindikacije su akutna bolest praćena povišenom temperaturom preko 38,5oC, trudnoća, anamnestički podatak o alergiji na sastojke vakcine (neomicin ili želatin najčešće), uznapredovala ali ne i početna HIV infekcija, malignitet, stanja urodjene imunodeficijencije visoke doze imunosupresivnih ljekova npr steroida, citostatika.

Procenat vakcinisanih preko 95% objezbjedjuje kolektivni imunitet koji populaciju štiti od epidemije. U Crnoj Gori epidemija morbila poslednji put registrovana je 1996. godine, nakon tog perioda zahvaljujući uspješnoj vakcinaciji MMR vakcinom u našoj zemlji sem par sporadičnih tkz importovanih slučajeva nije bilo pojave ove bolesti.

Naučni dokazi i studije sprovedeni tokom 20 proteklih godina negiraju povezanost autizma, inflamatornih bolesti crijeva, astme i ove vakcine (izvor: centar za kontrolu bolesti SZO - CDC).