05-05-2022

Ukoliko se pojave morbili, IJZ će predložiti zatvaranje škola i vrtića za nevakcinisanu djecu

Institut za javno zdravlje (IJZ) će, ukoliko se u Crnoj Gori pojavi slučaj morbila, preporučiti da škole i vrtići budu zatvoreni za nevakcinisanu djecu, kazala je epidemiološkinja IJZ-a Milena Popović Samardžić.

Ukoliko se pojave morbili, IJZ će predložiti zatvaranje škola i vrtića za nevakcinisanu djecu | Radio Televizija Budva

Foto: Mina

Ona je, u Bojama jutra na Televiziji Vijesti, rekla da bi, ukoliko bi se povećao broj slučajeva, došlo do novog zatvaranja, kakvo je bilo tokom kovida.

Popović Samardžić je pojasnila da je takva procedura i u Evropi.

Prema njenim riječima, ako se uzme u obzir koliki su obuhvati vakcinacije, slučajnost je što u Crnoj Gori nema epidemije morbila.

„Na naše pozive reaguju roditelji djece koja su navršile tri ili četiri gopdine. Nemamo problem sa odvijanjem vakcinacije koliko sa odlaganjem. Uzimajući u obzir podatke, pitanje je vremena kada će se prvi slučaj pojaviti u Crnoj Gori”, kazala je Popović Samardžić.

Ona je rekla da su djeca uzrasta do pet godina jako osjetljiva, i da su prioritet IJZ-a djeca rođena 2020. godine, jer su najskloniji komplikacijama.

“Kod djece rođene 2019. obuhvat vakcinacijom je 40 odsto. U Evropi u razvijenim zemljama obuhvati su mnogo viši. U Evropi se svi alarmi pale kada obuhvat padne na 80 odsto”, kazala je Popović Samardžić.

Kako je navela, u Somaliji, gdje je žarište, trenutno je devet hiljada slučajeva, a obuhvat vakcinacije je 42 odsto.

„U Jemenu ima prijavljenih 3,6 hiljada slučajeva, obuhvat je 68 odsto, u Avganistanu takođe 3,6 hiljada, a vakcinisano je 66 odsto”, dodala je Popović Samardžić.

(Mina)