24-04-2024

JU „Grad teatar“ implementira projekat o položaju žena kroz program Kreativna Evropa

JU „Grad teatar“ realizuje projekat „The Sexual Theatre–Feminist Readings of Classics“ u okviru programa Kreativne Evrope „CREA-CULT-2003-COOP“, saopšteno je iz tog preduzeća.


Foto: Grad teatar

Kako ističu, pored JU „Grad teatar“, partneri na projektu su: Bosansko narodno pozorište Zenica (vodeći partner), Universite Paul–Vallery Montpellier iz Francuske, Teatro Circo de Braga iz Portugalije, a aktivnosti na realizaciji projekta su otpočele u januaru 2024. i trajaće do decembra 2025.

"Ovim projektom se posebna pažnja posvećuje ženama, odnosno njihovom položaju u patrijarhalnom društvu. Kroz rad na projektu će se obrađivati teme koje se tiču feministričkih teorija, rodne ravnopravnosti, patrijarhata, a koje su karakteristične za zemlje koje učestvuju u njegovoj realizaciji, odnosno Francusku, Portugaliju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru", navodi se u saopštenju.

Takođe, kao sveobuhvatni cilj projekta ističe se ideja da se kroz feministički pristup čitanja klasične literature kreiraju novi kulturni sadržaji, intentacionalne koprodukcije i razmjena umjetnika između zemalja Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana. U autorskom timu projekta Crnu Goru predstavljaju dramaturškinja Stela Mišković, koja se pridružuje timu iz Portugalije, i rediteljka Minja Novaković, koja će raditi na projektu u Francuskoj. Predstavu koja će nastati u Crnoj Gori, režiraće Laurent Berger iz Francuske, uz saradnju dramaturškinje Catie Faisco iz Portugalije.

Rezultat projekta biće četiri nova pozorišna djela koja će se prikazivati kao manja festivalska forma u svim partnerskim zemljama, zaključuje se u saopštenju.