07-11-2022

Kada kultura širi ljubav

Friedrichstad Theatre - Palast je mnogo više od samo jedne stanice za posjete Berlinu. To je kreativan, raznovrstan i recipročan pristup životu.


Foto: Sanja Vujošević/privatna arhiva

U projektu ovog pozorišta pod nazivom "Poštujte jedni druge", akcenat je na diverzifikaciji, slobodi demokratije i uvažavanju razlikama između dvije strane. Demokratija je daleko od savršenstva, ali je to jedini oblik vladavine koji ne utiče na ličnu slobodu većine i manjina.

Istorija pokazuje da sloboda nije uvijek automatska, te da se može izgubiti brže nego što mislimo. Mora se svakodnevno afirmisati u velikim i malim stvarima.

Nasilje i strah od nasilja ograničavaju slobodu.


Foto: Sanja Vujošević/privatna arhiva

Friedrichstadt- Palas, kao pozornica Berlina, ističe se po svom poštovanju svih pravnih perspektiva i načinu života svih društvenih grupa. Boje poštovanja inspirisane su zastavom duge koju je dizajnirao umjetnik Gilbert Baker 1978. godine. Od tada je postala simbol, u svojim bezbrojnim varijacijama, homoseksualnih, pacifističkih i ekoloških pokreta. Boje požrtvtovanja razlikuju se po svom redosledu, broju, a ponekad i značenju boja.


Foto: Ilustracija

Boje poštovanja ne podliježu nekoj specifičnoj društvenoj, političkoj ili seksualnoj orijentaciji. One predstavljaju nezavisno i politički neutralno geslo za sve one koji vjeruju u princip međusobnog poštovanja.

Poštovanje ne znači naivnost i ranjivost. Poštovanje ne prihvata države, organizacije ili pojedince koji diskriminišu, uhode, povrjeđuju ili ubijaju druge zbog ovih aspekata. Poštovanje takođe znači razlikovanje prilikom odbrane, neuopštavanje i neizvođenje ukupne slike polazeći od pojedinačnih događaja ili pripadnosti grupi. Razmišljajte drugačije. tako da vaše riječi ili djela ne utiču na nevine ljude. Ne borite se protiv nacista nacističkim metodama i zaslijepljenih terorista sljepoćom i terorom. Izbor riječi i sredstava vas dijeli na vaspitane i nevaspitane ljude.


Foto: Ilustracija

BOJE POŠTOVANJA - značenje 8 boja

Purpurno = duh:

Poštujte mišljenja i iskustva drugih, čak i ako se ne slažu sa vašim. Ne morate nužno da dijelite sva mišljenja ili uvijek pronalazite koncenzus. Prihvatite različitost mišljenja.

Magenta = seksualna orijentacija:

Poštujte sve legitimne seksualne orijentacije. Seksualnost je spektar, i u prirodi je raznolikost normalna. Različite seksualne orijentacije su normalne i prirodne.

Žuta = porijeklo:

Poštujte sve nacije, etničke pripadnosti i boje kože. Ono što vas čini boljim ili lošijim je obrazovanje, okolnosti i šansa. Postoje negativna ljudska bića svih boja, sfera, načina života i zemalja. A pozitivnih ima još više.

Crvena = Život:

Poštujte život: svoj i tuđi.

Zelena = priroda:

Poštujte prirodu kao osnovu čitavog života. Poštujte ograničene resurse, jer i druga ljudska bića poput vas imaju pravo da ih iskoriste, da bi živjeli i preživjeli.

Royal Blue = Vjernost

Poštujte one koji nisu religiozni i one koji vjeruju. Ne smiju se tolerisati vjerske konfesije i ideologije koje ograničavaju ili štete životima drugih, i koje vjeruju da su superiorne u odnosu na običajno pravo ili druge grupe.

Tirkiz = umjetnost:

Poštujte slobodu i eklekticizam umjetnosti. Borite se protiv svih oblika miješanja u umjetničku slobodu, jer ona isključuje ropsku poslušnost. Ne morate da volite nijednu vrstu umjetnosti, ali poštujete slobodu postojanja.

Narandžasta = Zdravlje:

Poštujte podjednako sposobne ljude i osobe sa invaliditetom. Pokušajte da saosjećate sa drugima.

Najspektakularniji Show u Evropi „Ljubav je jača od vremena“

Kameronov život je poput njegovih slika: uzbudljiv i pun jarkih boja. Čuveni fotograf sa svojom muzom leti širom svijeta. Ona je sve što on voli i inspiracija za njegovu umjetnost. Kada izgubi svoju muzu, njegova sreća se raspada.


Foto: Friedrichstadt Palast Berlin

Duboko u mraku, Kameron bulji u svoje fotografije okačene na zidu. Oni emaniraju neobjašnjivu privlačnost. I odjednom slike opet ožive. Svjetlost ga magično uvlači u najuzbudljivija i najljepša sjećanja na vrijeme provedeno zajedno. Ima li njegova muza jos nešto da mu kaže?


Foto: Friedrichstadt Palast Berlin

Arise- ljubav je jača od vremena


Foto: Ilustracija

Najvaznije je da je Kameron osoba u Ariseu, to jeste u ustajanju. “Arise“ znači ustati, a ne odustati, zadržati vjeru u vječitu snagu ljubavi. ARISE Grand Show zapali oluju emocija svojim snažnim, veličanstvenim i neodoljivim slikama. Oslobađa oluju senzacija koje oduševljavaju. Dirljiv, pun nade , sreće i radosti života.



(Video: Sanja Vujošević)

Ova sjajna, nova predstava je kao novi život.

Zaljubite se!

Autor teksta: Sociolog Sanja Vujošević (sva autorska prava teksta su zaštićena)