31-07-2021

Kako ispravno zaštititi bebinu kožu tokom ljetnjeg perioda

Većina roditelja upoznata je s koracima koje trebaju poduzeti prilikom zaštite bebine kože tokom ljetnjeg perioda. Međutim, na detalje poput broja SPF-a kreme za sunčanje i štetnih sastojaka često zaboravljaju.

Kako ispravno zaštititi bebinu kožu tokom ljetnjeg perioda | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Nanesite kremu za sunčanje na bebinu kožu čak i ako je nedavno rođena. Američka pedijatrijska akademija odobrila je korištenje kreme i za novorođenčad koja imaju manje od šest mjeseci. Namažite je po licu i tijelu 20 minuta prije izlaska iz kuće, prenosi Klix.

Budite oprezni ako planirate čitav dan provesti vani. Konstantno posmatrajte bebu kako biste izbjegli i najmanje opekotine od sunca. Ukoliko ih primijetite, odmah se vratite u zatvoren prostor.

Uvijek tražite hlad. Dopustite bebi da se igra na otvorenom, ali ograničite direktno izlaganje suncu. Na plažu obavezno ponesite suncobran. Obucite je u pletenu odjeću i stavite ljetni šeširić. Potrudite se da podnevne sate ne provodite vani.

Provjerite da li je beba alergična. Prvo nanesite samo malu količinu kreme za sunčanje. Para-aminobenzojska kiselina (PABA) je sastojak koji je najčešće povezan s alergijskim reakcijama. Takođe, pripazite na benzofenone i antranilate.

Proizvodi sa SPF-om manjim od 15 ne mogu spriječiti negativne efekte izlaganja UV zrakama. Krema koja sadrži SPF 50 je idealna zaštita ukoliko se nanosi svaka dva sata kada ste na otvorenom. Ukoliko se dijete znoji ili s vama provodi vrijeme u vodi nanosite je svakih 40 minuta. Ne zaboravite namazati zadnju stranu ušiju, unutrašnju stranu koljena i dlanove.

Kremu za sunčanje biste trebali nastaviti koristiti čak i kada su dani oblačni i prohladni.