15-01-2022

Kako tijelo reaguje ako se kupate prečesto?

Da li se kupate jednom ili više puta dnevno? U slučaju da je ovo drugo vaš odgovor, City Magazine otkriva kako ova aktivnost utiče na vaše tijelo.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Kosa se brže masti

Nakon pranja, kosa ima zdrav i sjajan izgled, ali naizgled paradoksalno, često pranje dovodi do toga da se ona brže masti.

Svaki put kada nasapunjate kosu šamponom, koža vaše glave kreće da se malo suši, što izaziva proizvodnju masti u ovom predjelu. Kada ovu radnju ponovite dva ili više puta u toku dana, vaš organizam nanovo dobije signal da treba da proizvodi masti na istom mjestu.

Kao rezultat toga, kosa se brže masti nego inače, piše Aktivni.si, a prenosi City Magazine.

Koža se brže suši

Prečesto kupanje takođe utiče i na vašu kožu. Topla voda, sapun i gel za tuširanje uklanjaju zdrave bakterije i masti sa vaše kože, a upravo one čine da vaša koža bude glatka i mladolika. Imajući ovo u vidu, nije poželjno da se više puta dnevno nađete u kadi ili tuš kabini.

Pojedini dermatolozi čak savjetuju da se tuširate dva do tri puta nedjeljno da biste izbjegli sve do sada pomenute simptome.

Pitanje je da li bi trebalo da idete baš toliko daleko, ali je svakako preporučljivo da se uzdržite od dodatnog kupanja u toku dana.