10-06-2022

Kina osudila navode SZO da je korona virus možda procurio iz laboratorije

Kina je ocijenila kao politički motivisanu laž preporuku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da se detaljnije istraži da li je korona virus procurio iz kineske laboratorije.


Foto: Beta/AP

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Žao Lidjian takođe je odbacio optužbe da Kina nije u potpunosti sarađivala sa SZO, rekavši da pozdravlja naučno zasnovanu istragu, ali je odbacio "političku manipulaciju".

On je pozvao na istragu "veoma sumnjivih laboratorija kao što su Fort Detrik i Univerzitet Sjeverne Karoline" u SAD, za koje je Kina, ali bez dokaza, tvrdila da razvijaju korona virus kao biološko oružje.

"Teorija o curenju iz laboratorije je potpuna laž koju su izmislile antikineske snage u političke svrhe, što nema nikakve veze sa naukom", rekao je Žao novinarima.

Dodao je da je Kina dala veliki doprinos u praćenju virusa, podijelivši najviše podataka i rezultata istraživanja.

Grupa stručnjaka koju je sastavila SZO kako bi pomogla u istraživanju porijekla pandemije korona virusa saopštila je juče da su potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo kako je korona virus nastao, među kojima je i detaljnija analiza mogućnosti da je to bio nesrećni slučaj u laboratoriji.

Taj stav označava oštar preokret u odnosu na početnu procjenu zdravstvene agencije UN-a o porijeklu pandemije, kada je prošle godine zaključila da je "izuzetno malo vjerovatno" da su se korona virusom zarazili ljudi u laboratorijama.

Izvor: Beta