23-09-2020

Ko kaže da su Škoti škrti: Za 8 godina potrošio 44 miliona eura dobitka na lutriji

Bio je to dobitak na lutriji koji je oborio sve rekorde 2011. godine. Rekorder "Euro Millionsa" dobio je 161,7 miliona funti, odnosno tadašnjih 185 miliona eura. Svota dovoljna za kupovinu 5,5 tona zlata ili tri aviona Airbus A320. Da li je to moguće potrošiti u jednom ljudskom životu?



Sretni dobitnik Colin Weir, bivši snimatelj iz Škotske, silno se trudio i do svoje smrti prošle godine potrošio je oko 44 miliona eura, prenose portali.

Trošio je u prosjeku oko 100.000 eura sedmično, od trenutka kada je dobio na lutriji u julu 2011. godine do svoje smrti u decembru 2019. godine. Na šta je Colin Weir potrošio 44 miliona prije nego je preminuo u 72. godini?

- Četiri luksuzna automobila: Stari Bentley Arnage, terenac Jaguar F-Pace, Mercedes E-klase i MPV Mercedes V-klase.

- Namještaj, nakit i umjetnost vrijednosti 231.000 eura.

- 2,7 miliona eura dao je za svoj omiljeni fudbalski klub Partick Thistle, a tim novcem je klub mogao podmiriti dugove.

- Dodatnih 55 posto dionica Partick Thistlea poklonio je navijačima nakon što su se proširile glasine da strani konzorcij želi preuzeti klub.

- Kupio je imanje za 3,8 miliona eura, kompletno sa svim namještajem, s tadašnjom suprugom Christine.

- Kupio je kuću na plaži sa pet spavaćih soba za 1,2 miliona eura, i tu preselio 2018. godine nakon što se razveo od supruge.

- Dao je milionske donacije, uključujući veliku sumu za kampanju neovisnosti Škotske nacionalne stranke, ali referendum o odvajanju od Velike Britanije nije uspio. Uz to, omogućio je mladim škotskim sportskim nadama da prođu skupe treninge.

- Kupio je dionice tri trkačka konja.

- Poklonio je novac prijateljima.

- Organizirao je oproštajnu zabava za više od milion eura neposredno prije smrti. Njegovi prijatelji guštali su s jastogom i šampanjcem u Trump hotelu u Škotskoj, piše RadioSarajevo.