28-04-2023

Koje sve vakcine dijete treba da primi u prve dvije godine

Nedjelja imunizacije u Evropi obilježava se od 24. do 29. aprila pod sloganom "Prevaziđimo nejednakost".


Ilustracija, Foto: Pixabay

Vakcinacija djece predstavlja postupak davanja živih ili atenuisanih, mtvih bakterija ili virusa, kao i njihovih djelova ili produkata, u cilju stimulacije našeg imuniteta da proizvede odgovarajuća antitijela, objašnjava za portal N1 dr Aleksandra Vukov, pedijatar subspecijalista, pulmolog, alergolog i klinički imunolog.

“Imuni sistem pamti kada se jednom stvore antitijela i ona postaju dugotrajna “odbrambrena snaga” koja je spremna da se aktivira i efikasno brani naš organizam kada on bude napadnut“, kaže doktorka Vukov.

Ona dodaje da je cilj vakcinacije da organizam u kontaktu sa uzročnicima aktivira imuni sistem i stvori antitijela koja u kontaktu sa infekcijom neće dozvoliti da se infekcija dalje razvije.

Vakcinacija je jednostavan, bezbjedan i efikasan način zaštite od raznih zaraznih i drugih bolesti.

Naša sagovornica dalje nabraja vakcine koje su u redovnom kalendaru naše zemlje:

· BCG vakcina koja se daje na rođenju i štiti od tuberkuloze

· Hepatitis B vakcina koja se daje u tri doze i štiti od zarazne žutice tipa B

· Kombinovane petovalentne vakcine koje se daju u nekoliko doza i štite od difterije, tetanusa, poliomijelitisa (dječje paralize), velikog kašlja i oboljenja izazvanih hemofilusom infuence tipa B

· Pneumokokna vakcina koja se daje u nekoliko doza i štiti od obolijevanja od bakterije streptokoke pneumonije

· MMR vakcina koja se daje u dvije doze i štiti od malih boginja, zaušaka i rubeole (crvenke).

„Sve nabrojane vakcine se na našim prostorima daju već decenijama unazad, pa možemo sa sigurnošću reći da se zahvaljujući njima ne sjećamo kako izgledaju mnoge bolesti poput tuberkuloze, dječje paralize, tetanusa, ili zapaljenja mozga izazvanog virusom malih boginja, dok su u vrijeme kada se nisu davale vakcine upravo te bolesti izazivale smrt kod djece i odraslih“, objašnjava doktorka.

Ona navodi da su vakcine revolucionaran napredak medicine i zaslužne su za iskorenjavanje mnogih bolesti.

„Vakcinacija se sprovodi u ustanovama primarne zdravstvene zaštite, domovima zdravlja i pedijatrijskim ordinacijama. Pedijatri prate rast i razvoj djece i u skladu sa važećim kalendarom vakcinacije planiraju vakcinaciju za vaše dijete“, ističe dr Vukov za portal N1.

„Za sve nedoumice, strahove ili dileme roditelji mogu konsultovati svog pedijatra, ali i imunologa, alergologa ili ljekare drugih specijalnosti, u cilju obuhvatanja što većeg broja djece i bolje žaštite svih nas od ozbiljnih i teških bolesti“, navodi za portal N1 dr Aleksandra Vukov.

Izvor: N1