27-07-2023

Koncert „Klarinet kroz muzičke žanrove“ večeras u crkvi Santa Marija

Koncertom „Klarinet kroz muzičke žanrove“ u izvođenju prof. dr Veljka Klenkovskog (klarinet), dr prof. Aleksandra Sinčuka (klavir) i mr prof. Damjana Begovića (klarinet), večeras od 21 sat u crkvi Santa Marija u Starom gradu, nastavlja se ovogodišnji muzički program festivala „Grad teatar“


Foto: Grad teatar


Veljko Klenkovski završio je srednju muzičku školu “Кornelije Stanković” u Beogradu, nakon čega je nastavio svoje školovanje na konzervatorijumu “Žorž Bize” u Parizu. Na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu, diplomirao je sa najvišim ocjenama. Dvije godine kasnije magistrirao je na pariskoj Ecole Normal, a 2008. godine magistrirao je i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Doktorirao je 2015. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Klenkovski je laureat brojnih takmičenja u zemlji i inostranstvu. Nastupao je kao solista sa mnogobrojnim orkestrima širom svijeta, kao i u mnogim kamernim ansamblima. Do 2002. godine nastupao kao prvi klarinetista orkestra Filharmonije nacija u Njemačkoj, kao i prvi klarinetista kamerne opere Madlenianum i orkestra RTS u Beogradu. Od 2002. godine je solo klarinetista Beogradske filharmonije i ujedno prvi klarinetista Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu od 2015. godine. Od 2011. godine član je ansambla “Gradilište”. Osnivač je i član Duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije, kao i Beogradskog duvačkog trija. Aktivno se bavi i pedagoškim radom. Držao je majstorske kurseve u Francuskoj, Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori, a od 2016. godine radi kao docent na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Član je žirija na mnogobrojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Oktobarske nagrade i nagrade za pedagoški rad i dobitnik je nagrade “Bruno Brun” kao student koji je završio doktorske studije sa najboljim uspjehom. Veljko Klenkovski svira instrumente “Buffet Crampon Legende”.

Aleksandar Sinčuk je počeo intenzivno da nastupa širom Rusije i u inostranstvu još kao student Centralne muzičke škole. Tokom studija na Moskovskom konzervatorijumu pod mentorstvom Valerija Pjasetskog, Sinčuk je postao laureat mnogih prestižnih pijanističkih konkursa. Poslije uspjeha na IV Međunarodnom konkursu “Rahmanjinov” uspješno debituje u Karnegi Holu 2009. god. Danas se njegovi nastupi održavaju u značajnim koncertnim dvoranama širom Rusije. Nastupa širom Evrope, SAD, Portoriku, Turskoj, Kini i Južnoj Koreji. Gost je brojnih festivala klasične muzike. Učestvovao je na ceremoniji zatvaranja III Zimskih svjetskih vojnih igara u Sočiju. Sarađuje sa brojnim ruskim i međunarodnim simfonijskim orkestrima, a nastupa sa proslavljenim dirigentima. Od 2014. god. se bavi pedagoškim radom. Radio je kao asistent na Državnom moskovskom konzervatorijumu Čajkovski, a redovno održava majstorske kurseve u Evropi, Americi i Aziji. Vanredni je profesor klavira na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu. Solistički album Aleksandra Sinčuka, koji sadrži remek djela ruskih kompozitora Čajkovskog, Skrjabina i Rahmanjinova, snimljen je u Velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma u produkciji Classical Records-a, 2014. god.

Damjan Begović je započeo svoje muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi ‘’Vida Matjan’’ u klasi profesora Gorana Turkalja, a srednju školu nastavlja u Beogradu u klasi profesora Ljubiše Jovanovića. Diplomirao je u Ljubljani na “Akademiji za glasbo” u klasi profesora Jožeta Kotara. Nakon završenih osnovnih studija odlazi na godinu dana, kao stipendista države Švajcarske preko programa Erasmus, kod profesora Paola Beltraminija u Lucernu (Švajcarska). Po završetku usavršavanja, vraća se u Ljubljanu i magistrira. Specijalističke studije upisuje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Veljka Klenkovskog i završava sa najvišim ocjenama. Na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima osvaja prve i druge nagrade. U kategoriji kamerne muzike je sa duetom osvojio specijalnu nagradu na XXXV Festivalu mladih muzičara Crne Gore. Bio je član orkestra klarineta ‘’Bruno Brun’’ i kvinteta klarineta ‘’Barbusi’’ i “Tokarev”, sa kojima je pobjeđivao na brojnim takmičenjima i bio laureat. Nastupio je na brojnim koncertima u državi i regionu. Član je duvačkog orkestra “Gradska muzika’” u Kotoru. Usavršavao se na brojnim master kursevima. Nastupao je kao solista sa omladinskim orkestrom ZORT iz Beograda na prvom KlarinetFest-u, kao i sa Njemačkim gudačkim orkestrom (Deutsche Streicherphilharmonie). Saradjivao je sa brojnim dirigentima. Zaposlen je kao drugi klarinetista i bas klarinetista u Crnogorskom simfonijskom orkestru i kao profesor klarineta u Muzičkoj školi “Vida Matjan”. Damjan Begović svira instrumente “Buffet Crampon Legende”.

Na programu će biti izvedena djela Manganija, Šumana, Šopena, Basija, Gijamperija.