04-07-2023

“Kolibri” raspjevao Budvu: Prvi koncert u Crnoj Gori

Jedan od najpoznatijih dječijih horova sa ovih prostora “Kolibri” najavio je sinoć, na sceni između crkava, 37. festival “Grad teatar”, čije će svečano otvaranje biti održano u srijedu, 5. jula koncertom Big Banda RTS i Uroša Perića.


Foto: Grad teatar

Hor je mališanima Budve, ali i njihovim roditeljima koji su odrastali uz nezaboravne tekstove i melodije, izveo specijalni program najljepših pjesama za djecu iz svog bogatog repertoara, među kojima su “Zakleo su bumbar”, “Razbole se lisica”, “Ivin voz”, “Uvek divan dan”, ali i premijernih pjesama kao što je “Bolje biti dobar nego loš”.

“Kolibri” je jedinstveni dječiji hor prepoznatljive kulture pjevanja, dopadljive interpretacije i visoko profesionalnog odnosa prema muziciranju gajenom u osmišljenoj ljubavi prema muzici, aktivnom primanju muzike čiju poruku jedinstvenim zadovoljstvom prenosi na slušaoce.

Hor je održao preko stotinu koncerata u Srbiji i inostranstvu, učestvovao u audio dramama, u televizijskim emisijama i serijama, kao i na filmu. Za sobom ima 7 audio kaseta, 19 singlova i 42 long-plej gramofonske ploče i 4 audio CD-a u izdanju PGP-RTB/RTS.

Izuzetni umjetnički dometi donijeli su ovom horu niz nagrada od kojih se ističu: Povelja Radio Beograda za doprinos razvoju dječije i omladinske muzike, Zlatni Beočug Kulturno-prosvetne zajednice Beograda za ostvarenje u oblasti nauke i umjetnosti, Povelja „Udruženja kompozitora" za doprinos razvoju muzičkog stvaralaštva, Zahvalnica UNICEF, Zlatna siringa Radio-televizije Beograd za najveće godišnje ostvarenje ansambla RTB, Orden rada sa srebrnim vencem, Medalja ,,Mokranjčevih dana" i Zmajeva nagrada.

Hor danas vodi dirigentkinja Ljiljana Ranđelović, koja je nakon koncerta u Budvi kazala da joj predstavlja veliku čast što je “Kolibri” nastupio na Gradu teatru s obzirom da je ovo njihov prvi put koncert u Crnoj Gori odnosno u Budvi.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo. Zahvalna sam organizatorima što su nas pozvali. I djeca i ja smo oduševljeni gostoprimstvom, pozornica je prekrasna. Puni smo utisaka, bilo je predivno, odlazimo iz Budve prezadovoljni”, kazala je Ranđelović.

Hor “Kolibri” slavi 60. rođendan, zbog čega je i ovaj koncert održan pod nazivom “Kolibri planeta slavi 60 leta”. Ranđelović je istakla da je izvela preko 500 djece za 12 godina koliko vodi hor “Kolibri”.

“Od svog osnivanja 1963. godine ne mogu ni da zamislim koliko njih je izvela dirigentkinja Milica Manojlović. Oduvijek se trudimo da naš repertoar bude i edukativan, da pošaljemo neku poruku koja je trenutno aktuelna. Večeras smo poslali dvije poruke za planetu Zemlju jer nam je planeta u problemu, moramo da je čistimo, da smanjimo potrošnju struje i slično. Što se tiče djece koja prođu kroz hor, kroz divno sjećanje im ostane pjevanje i uvijek su tužni kada treba da odu, ali dolazi novi podmladak, a to i jeste ono što čini hor “Kolibri”, zato postoji toliko godina. Ono što je najljepše jeste što ih ovakvim koncertima vraćamo u djetinjstvo”, kazala je Ranđelović.

Koncert hora “Kolibri” je bio poklon muzičke produkcije RTS “Gradu teatru” i publici povodom višegodišnje saradnje, a ulaz je bio besplatan.