12-02-2021

Koronavirus u Budvi: Bez zvaničnih potvrda o proširenju kapaciteta

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u našem gradu, Mediteranski sportski centar Budva i MZ Sveti Stefan ove sedmice ponudili su pomoć Domu zdravlja i stavili na raspolaganje kapacitete zarad lakšeg zbrinjavanja kovid pacijenata. Predsjednik Opštine Marko Carević juče je o tome obavijestio Ministarstvo zdravlja. Sa predlozima su upoznati i Dom zdravlja i nadležno Ministarstvo, ali o novim mogućnostima za sada nema zvaničnih potvrda.


Foto: Arhiva, portal RTV Budva

Povodom zabrinjavajućeg stanja saopštenjem su se najprije oglasili iz Mediteranskog sportskog centra. U obavještenju koje potpisuje direktor ovog preduzeća Nikola Vučićević naznačeno je da se njihovi kapaciteti stavljaju na raspolaganje Domu zdravlja.

https://www.rtvbudva.me/vijesti/vucicevic-msc-nudi-pomoc-domu-zdravlja-budva/41798

Kako je u izjavi za naš portal kazao Vučićević, adaptacija se može sprovesti veoma lako, nužna je iz dva razloga.

"Zbog toga što je Dom zdravlja na 30 metara i zato što moramo pacijente hitno pomjeriti sa kiše na suvo. To je katastrofa. Na stotine pacijenata stoji oko Doma zdravlja i kisne, ljudi sa upalom pluća kisnu. Nešto se pod hitno mora uraditi. Ovo je vapaj, jer vidim katastrofu", rekao nam je u ponedjeljak on dodajući da ga je na taj korak podstakla smrt bliskog prijatelja.

Sljedeća inicijativa pokrenuta je u srijedu, kada su iz MZ Sveti Stefan upozorili da će, prema njihovim riječima, uslijed velikog broja zaraženih doći do potpune istoršenosti kapaciteta. Urgirali su da se stvore uslovi kako bi se građani na koronavirus testirali u turističkoj amubulanti u Pržnom.

"Molimo Vas da u što kraćem roku stvorite uslove da se građani Opštine Budva testiraju u ambulanti u Pržnu, kao i da stvorite uslove da se ta ambulanta ponovo stavi u stalni rad", navedeno je, pored ostalog, u Inicijativi.

https://www.rtvbudva.me/vijesti/inicijativa-za-otvaranje-renovirane-ambulante-u-prznu/41859

O pomenutim mogućnostima do sinoćnjeg obraćanja predsjednika budvanske Opštine, Marka Carevića, ministarki zdravlja dr Jeleni Borovinić Bojović nije bilo puno riječi. Naime, kako su prenijele "Vijesti" prvi čovjek Budve zatražio je da u tom resoru još jednom razmotre predlog da se sportska sala MSC i turistička ambulanta u Pržnom pretvore u kovid ambulante.

Ministarstvo i IJZ u kontinuitetu prate situaciju

Ekipa našeg portala kontaktirala je Dom zdravlja, a oni su nas uputili na nadležno ministarstvo. Zatražili smo komentar Ministarstva zdravlja, a na pitanje da li su upoznati sa predlozima oni su odgovorili sljedeće:

"Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje u kontinuitetu prate epidemiološku situaciju u cijeloj Crnoj Gori, pa i u opštini Budva. Svakako, razmatramo sve mogućnosti i sugestije koje dobijamo, kako svi oboljeli od virusa Covid 19 bili zbrinuti i dobili adekvatne zdravstvene usluge. Trenutno, primarno razmatramo mogućnost povećanja bolničkih kapacitetima u opštim bolnicama u Kotoru i na Cetnju, koje su predviđene za pružanje zdravstvene zaštite za stanovnike Budve", saopšteno je portalu RTV Budva iz ovog resora.

U Domu zdravlja Budva funkcionišu dvije kovid ambulante, a nakon posjete ministarke Borovinić Bojović, sa radom je počela i patronažna služba.


Ministarka u posjeti Budvi, Foto: Gov.me

Juče su na snagu stupile nove protivepidemijske mjere, a konkretnih nagovještaja o jačanju kovid sistema na lokalnom nivou zvanično nema. Iz uprave Doma zdravlja poručuju da je, uprkos velikom prilivu pacijenata, rad ove ustanove organizovan.

"Imamo veliki pritisak na obje ambulante i ja po ko zna koji put pominjem da je rad organizovan i da je Dom zdravlja u Budvi jedini u Crnoj Gori koji ima dvije kovid ambulante koje rade svakog radnog dana u dvije smjene. Dnevna posjeta kreće se između 170-180 sugrađana koji zahtjevaju pregled ili neku od drugih usluga u kovid ambulanti, što znači i primanje određene terapije. Kad podijelite na četiri doktora koji dnevno rade i na dvije smjene to po jednoj smjeni ispadne da negdje oko 45 naših sugrađana zatraži pomoć", rekao je za TV Budva pomoćnik direktora Blažo Radoman.

Budva najpogođenija opština

Budva je trenutno opština koja je u Crnoj Gori najviše pogođena epidemijom koronavirusa. Prema podacima Instituta za javno zdravlje, juče je zabilježeno novih 118 slučajeva, a trenutno je evidentirano 899 inficiranih.

Shodno teškoj situaciji u našem gradu, od nadležnih je opravdano očekivati kokretne poteze, kako bi se alarmantan stepen oblojevanja od kovida-19 u što skorijem periodu smanjio, a epidemija stavila pod kontrolu.


M.S.