02-04-2024

Kostić: Svako ograničavanje cijena šteti ekonomiji, potrebno povećavati produktivnost rada

Predsjednik CUP-a, dr Vasilije Kostić objašnjava da se životni standard može povećati na dva načina - kada plate rastu, a pritom ostaje isti nivo cijena ili kada plate ostaju iste, a nivo cijena se smanji. I za jedan i za drugi način zajednička je potreba za povećanjem produktivnosti rada.

Kostić: Svako ograničavanje cijena šteti ekonomiji, potrebno povećavati produktivnost rada | Radio Televizija Budva

Kostić/Foto: Mediabiro

U Crnoj Gori je u toku akcija smanjenja marži na proizvode od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, pa se tokom trajanja akcije od 26. marta do 31. maja u velikim marketima može pronaći više od 500 artikala sa crvenom oznakom “limitirana cijena”.

Maksimalni iznos marže od pet posto u trgovini na veliko, odnosno sedam posto u trgovini na malo je za pšenično brašno, šećer, suncokretovo ulje i so.

U trgovini na veliko i malo, maksimalni iznos marže od deset posto je za veliki broj proizvoda, među kojima su domaći bijeli sir, jogurt domaće proizvodnje, svježi krompir, mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti bez čepa, cijelo pile, stoni margarin, čajna kobasica domaće proizvodnje, pileća prsa domaće proizvodnje, sudžuka domaće proizvodnje, pileće viršle domaće proizvodnje, kokošja paštetu bez dodataka, džem od šljiva, marmelada, goveđi gulaš u konzervi, svježa pastrmka, sardine u biljnom ulju…


Foto: Mediabiro

Prvobitne najave su bile da bi ograničenje marži obuhvatilo preko 5.000 proizvoda čemu se Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) ozbiljno suprotstavljalo.

“Argumentovano i ekonomski smo dokazivali da bi to bilo pogubno ne samo za crnogorsku trgovinu, već bi imalo i ozbiljne posljednice za crnogorsku privredu budući da postoji međuzavisnost između sektora. Trgovina čini jedan veliki dio crnogorske privrede sa velikim brojem zaposlenih, tako da bi to imalo značajne negativne posljedice na ukupnu ekonomiju i trgovinu, a onda bi se prelilo i na sektor poljoprivrednih proizvođača,” navodi predsjednik CUP-a, dr Vasilije Kostić.

Iako iz Vlade navode da je inflacija u Crnoj Gori 100 odsto uvoznog karaktera, zbog čega su donijeli odluku o ograničavanju marže za preko 500 artikala, Kostić ističe da je ta mjera štetna za ekonomiju, a na dugi rok i za građane.

“Ja bih rekao da svako ograničavanje cijena šteti ekonomiji pogotovo svako ograničavanje cijena kada se ono donosi u situaciji kada teško može da da bilo kakav pozitivan rezultat, bez obzira na to što se ta mjera iz političkih interesa predstavlja kao korisna i dobra za građane i za ekonomiju. Svako ograničenje cijena znači slabljenje profitabilnosti preduzeća, a ako ograničavate trgovačke marže znači da ste ograničili onaj dio koji trgovci zaračunaju i time njih implicitno optužili za neumjereni rast cijena, pritom zaboravljajući da u kalkulaciji maloprodajnih cijena prije svega dolazi nabavna cijena proizvoda, transportni troškovi, zavisni troškovi, pa se na tako formiranu osnovu primjenjuje trgovačka marža,” kazao je Kostić.

Iz tih razloga navodi da ova akcija ne garantuje da se cijene nabavnih proizvoda i transportnih usluga neće povećati na što crnogorski trgovci ne mogu da utiču.

“Ako bi popularno mogli reći: Pogodili su metu, ali promašili cilj. Ako slabi profitabilnost preduzeća, slabite ukupni potencijal privrede. Ako je lošiji razvoj privrede biće manje radnih mjesta, a sa manje radnih mjesta imate manju tražnju za proizvodima i uslugama, a snižavaju se i plate. Donošenje ove mjere je zahtijevalo cjelovitiju ekonomsku analizu. Mjera je donesena bez ozbiljnog sagledavanja njenih makroekonomskih i multiplikativnih negativnih posljedica,” naveo je predsjednik CUP-a.

Kostić objašnjava da se životni standard može povećati na dva načina - kada plate rastu, a pritom ostaje isti nivo cijena ili kada plate ostaju iste, a nivo cijena se smanji. I za jedan i za drugi način zajednička je potreba za povećanjem produktivnosti rada.

“Jedno i drugo možete da ostvarite samo ako povećavate produktivnost rada. Ne može prenebreći stanje u kome smo, nivo naše produktivnosti je na 50 posto evropske produktivnosti ili na 70 posto hrvatske produktivnosti. Ako su građani pogođeni inflacijom, kao što jesu, onda država mora da donese socijalni program u tom smislu, da targetira socijalne grupe koje su naročito pogođene takvim dešavanjima i da pruži socijalnu pomoć njima, a ne da pritom oporezuje čitavu privredu i pravi štetu sebi, privredi i trajno građanima jer se to može desiti da rezultira otpuštanjem i povećanjem nezaposlenosti,” naveo je Kostić.