25-07-2023

Kotor na listi najboljih evropskih gradova za život u penziji

Kotor je na ljestici Euro Newsa koja rangira najbolja evropska mjesta za penzionisanje zauzeo 11. mjesto.


Kotor, ilustracija (falco, Pixabay)

U obrazloženju, navodi se da je Kotor više od raja za investitore.

“Tokom godina, penzioneri iseljenici su otkrili da je ova lokacija pristupačna i lijepa za penziju. Smješten u zadivljujućem Bokokotorskom zalivu, grad nudi penzionerima pristup netaknutim plažama duž jadranske obale, kao i šarmantne primorske gradove u njegovoj blizini”, navode autori studije.

Grad se, kako se dodaje, takođe može pohvaliti politikom lakog boravka i perspektivnom zajednicom iseljenika. U prosjeku, pojedinac se može lagodno penzionisati sa 837 dolara, dok je parovima za život dovoljno i manje od 1.500 dolara.

Za sastavljanje liste najboljih mjesta za penzionisanje u Evropi, korišćeni su izvoie kao što su Live & Invest Overseas, US News & World Report, Travel & Leisure, European Best Destinations, Expatriate Consultancy, International Living, ali i diskusije i komentari penzionera na mreži Reddit.

Svaki put kada je neko mjesto preporučio izvor, dobilo je jedan bod. Mjesta sa sličnim ocjenama bila su izjednačena na osnovu troškova života, sa 0,1 dodatni poen dat jeftinijem mjestu od 2, 0,2 jeftinijem mjestu od 3, i tako dalje.

Mjesečni troškovi života dobijeni su od International Livinga, Livingcost.org, između ostalih. Mjesta su zatim rangirana rastućim redoslijedom od najnižih do najviših bodova.

Euro News navodi da su neka od najboljih mjesta za penzionisanje u Evropi Španija i Hrvatska. Španija je među najvećim kandidatima s obzirom na toplo vrijeme, predivne plaže i sigurnost. Prema Svjetskom ekonomskom forumu, Španci imaju najduži životni vijek u Evropi, 83,1 godinu. Njihova tajna? Njihova mediteranska prehrana. Tanjir u Španiji pun je voća, povrća, maslinovog ulja i ribe.

U Top 20 gradova za najljepše penzionerske dane je i Ljubljana (13. mjesto). Na prvom mjestu liste je Valeta (Malta) a slijede Berlin (Njemačka) i Lisabon (Portugal).