23-04-2020

Krajem maja sudovi nastavljaju sa redovnim radom

"U prostorijama suda, potrebno je održavati fizičku distancu od najmanje dva metra između lica, te nastaviti sa sprovođenjem higijenskih i sigurnosnih mjera (održavanje lične higijene i radnih prostorija, kao i upotreba zaštitnih maski i rukavica)", saopšteno je.

Krajem maja sudovi nastavljaju sa redovnim radom | Radio Televizija Budva

Vrhovni sud saopštio je da od 25. maja sudovi nastavljaju sa redovnim radom.

"Imajući u vidu zahtjev Vlade Crne Gore, koji je upućen svim nadležnim institucijama za pripremu plana za ublažavanje mjera u narednom periodu, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa (COVID-19) i zaštite zdravlja zaposlenih i građana, kao i obezbjeđenja nesmetanog funkcionisanja svih sudova, utvrđene su sljedeće mjere. U svim sudovima, rad se nastavlja na radnom mjestu, u punom obimu procesa rada, počev od 25.05.2020. godine. Redovno se održavaju sjednice vijeća i nastavlja se rad u predmetima hitne prirode. Rad od kuće se može nastaviti, ukoliko proces rada to dozvoljava", saopšteno je iz rhovnig suda.

Kažu da će sudovi nastaviti da primaju pismena upućena putem Pošte Crne Gore i elektronske pošte.

"Mjera obustave rada sa strankama u pisarnici ostaje na snazi, do dalje odluke. U prostorijama suda, potrebno je održavati fizičku distancu od najmanje dva metra između lica, te nastaviti sa sprovođenjem higijenskih i sigurnosnih mjera (održavanje lične higijene i radnih prostorija, kao i upotreba zaštitnih maski i rukavica)", saopšteno je.

Navedeno se odnosi i na stranke koje prilikom ulaska u zgradu suda, moraju dezinfikovati ruke i staviti zaštitnu masku i rukavice, a ukoliko ih nemaju, sredstva će biti obezbijeđena od strane suda.

„Uvjerena sam da su mjere, na osnovu kojih je u prethodnom periodu uveden poseban režim rada u svim sudovima, bile djelotvorne, cijeneći da nije bio zabilježen nijedan slučaj obolijevanja od koronavirusa na radnom mjestu u sudu“, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Ona je pozvala predsjednike sudova da, kako bi se ovaj trend održao, ublaženim mjerama svi pristupe odgovorno i savjesno, poštujući i dalje sve mjere koje se sprovode u cilju sprječavanja širenja pandemije COVID-19.