04-03-2023

Kralj Čarls sa suprugom krajem marta u prvoj posjeti inostranstvu

Kralj Čarls Treći i njegova supruga Kamila boraviće od 26. do 31. marta u posjeti Francuskoj i Njemačkoj i to će biti njihove prve državne posjete, kako bi "proslavili odnos" između Velike Britanije i te dvije zemlje, saopštila je danas Bakingemska palata.

Kralj Čarls sa suprugom krajem marta u prvoj posjeti inostranstvu | Radio Televizija Budva

Kralj Čarls Treći (Foto: Pixabay)
To putovanje, kojim dominiraju ekološka pitanja, njihovo je prvo putovanje u inostranstvo od kada je Čarls (74) postao kralj 8. septembra.

Čarls je kao prestolonasljednik već bio u 34 zvanične posjete Francuskoj i 28 Njemačkoj.

"Posjeta će proslaviti odnos Velike Britanije sa Francuskom i Njemačkom, obilježavajući našu zajedničku istoriju, kulturu i vrijednosti. To će takođe biti prilika da se pogleda u budućnost i pokažu načini na koje Velika Britanija radi u partnerstvu sa Francuskom i Njemačkom", navodi se u saopštenju Bakingemske palate.

Čarls Treći, koji govori francuski, i Kamila boraviće u Francuskoj od 26. do 29. marta.

U Parizu će sa predsjednikom Emanuelom Makronom i njegovom suprugom Brižit učestvovati na ceremoniji sjećanja kod istorijskog spomenika Trijumfalne kapije.

Britanski kralj će održati govor u Senatu. U njihovu čast 27. marta planiran je državni banket u dvorcu Versaj. Čarls i Kamila će 28. marta otputovati u Bordo. Kralj će posjetiti područja uništena u požarima prošlog ljeta i posjetiti organski vinograd.

"Ta državna posjeta, prva posjeta kralja prije njegovog krunisanja, predstavlja čast Francuskoj i ilustruje dubinu istorijskih veza koje spajaju naše dvije zemlje", saopštila je Jelisejska palata.

Dodaje se da posjeta takođe simbolizuje odnos prijateljstva i povjerenja između Makrona i Čarlsa, koji su u prošlosti blisko sarađivali na zaštiti biodiverziteta i borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Britanski kraljevski par potom će boraviti u Njemačkoj od 29. do 31. marta. Posjetiće Berlin i Hamburg.

Čarls će održati govor u Bundestagu i sastaće se sa izbjeglicama koje su stigle iz Ukrajine.

U Hamburgu će britanski kralj razgovarati o zelenim tehnologijama.

Te posjete će biti nekoliko nedjelja prije krunisanja 6. maja u Vestminsterskoj opatiji.