06-10-2023

Kujundžijević o školi slikanja: U svakom od polaznika prepoznam iskru kreativnosti i dalje ih usmjeravam

U organizaciji Narodne biblioteke Budve danas počinje četvrta sezona besplatne škole slikanja koju vodi slikarka Rajka Kujundžijević, a koja će se svakog petka održavati u čitaonici biblioteke u terminu od 18 do 21 čas.

Kujundžijević o školi slikanja: U svakom od polaznika prepoznam iskru kreativnosti i dalje ih usmjeravam | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Za svakog umjetnika jesen je posebna inspiracija tako i za polaznike škole slikanja.

"Slikarstvo je jedna velika ljubav. Sada je ipak značajan početak jesenjeg rada jer ovo period bogat plodovima, bojama ali i bogat maštom. Kad smo zaodjenuti maglom i kišom onda se i mašta mnogo više razvija tako da za pjesnike, slikare i pisce zaista je ovo plodonosno godišnje doba. Ja se nadam, da će naše slikarke dati svoj maksimum", kazala je Kujundžijević gostujući u jutarnjem programu TV Budva.

Novi članovi su uvijek dobrodošli, dovoljno je samo da imaju osnovu dobrog crtanja.

"Svake godine primamo nove članove. Dovoljno je da imaju osnove dobrog crteža, ili da su se nekada već pokazali kao dobri crtači. Može svako početi pa da vidimo šta će biti, mnogi su počeli pa su odustali. Uvijek ostaju oni koji su zaista uporni u tome da se ostvare. Biti samoostvaren je mnogo važan segment jer onda nikada niste usamljeni. Među članovima nema ljubomore i zavisti jer je svako jedinstven u svom izrazu", istakla je ona.

U školi polaznici uče razne tehnike slikanja.

"Crtež, pastel, akvarel, akrilik, ulje, kolaž i mnoge druge. U pitanju je jedna velika sloboda izraza, od samog početka oni traže sebe. Ja znam u svakom od njh da prepoznam iskru kreativnosti i da ih dalje usmjeravam. Sloboda izraza mišljenja i kretanja je velika stvar za čovjeka i uslov za sreću", dodala je.

Biblioteka obezbjeđuje materijal za rad, ali veći dio ulaganja je na samom slikaru. Škola slikanja je besplatna, radimo u čitaonici na lijepom mjestu i energjiji, zaključila je Kujundžijević.


Kompletan snimak gostovanja:


J.M.