08-08-2023

Lješković: Stranci u Budvi podnijeli 11.500 zahtjeva za boravak i rad, za građane posebni šalteri bez dugog čekanja

Gužve u Filijali MUP-a, za upravne poslove, državljanstvo i strance sve su veće i van turističke sezone, a najveći broj zahtjeva podnosi se u maju, junu i prvoj polovini jula.


Foto: arhiva portala

Od početka 2023. godine podneseno je 11.500 zahtjeva za boravak, odnosno za boravak i rad stranaca, dok je 610 ukrajinskih državljana zatražilo izdavanje isprave za privremenu zaštitu. Kako bi kvalitetno odgovorili na brojne zahtjeve građana u Filijali su uvedene određene izmjene koje daju rezultate, kazala je za Polis načelnica Rajka Lješković.


Lješković /Foto: printscreen

"Naša filijala je upravo prepoznata nažalost po velikim gužvama, ali ništa neobično obzirom na broj usluga koje filijala pruža kako našim građanima, domicilnom stanovništvu tako i stranim državljanima. Naravno da su gužve povećane u ovim ljetnjim mjesecima, pogotovo moram istaći da su najveće gužve u maju, junu i prvoj polovini jula, dok u avgustu već počinje da se smanjuju", istakla je.

Dodaje da je najveći obim posla vezan za podnošenje zahtjeva za privremeni boravak stranaca, te dozvole za privremeni boravak i rad.

"Evo podatak da je od početka ove godine podnešeno oko 11.500 hiljada zahtjeva za boravak, odnosno, boravak i rad u Budvi, zatim od početka ove godine 610 zahtjeva je bilo od strane ukrajinskih državljana za izdavanje isprave o privremenoj zaštiti. Takođe tu ne ubrajam sve zahtjeve koje podnosi naše domicilno stanovništvo preuzimanje dokumenata tako da je jako frekventno, velike su gužve, ali mi činimo sve u kontinuitetu bez nekih pauza da unaprijedimo kvalitet pružanja usluga građanima obzirom na prostor i kapacitete u kojima se nalazimo, a što nije priznaćete lako riješiti. Nije samo rješenje preseliti se u neki drugi objekat već tu je potrebno niz drugih pratećih sadržaja od tehničke podrške pa na dalje", kazala je Lješković.

Kako bi poboljšali kvalitet usluga u filijali su uveli određene izmjene.

"Imamo izdvojen šalter za domicilno stanovništvo kako ne bi predugo čekali, zaista to je pokazalo izvanredne rezultate, zatim imamao izdvojene šaltere za preuzimanje već odrađenih dokumenata za domicilno stanovništvo, takođe šalter za pruzimanje određenih izrađenih dozvola za boravak, boravak i rad za strane državljane i imamo odvojene šaltere gdje strani državljani podnose zahtjeve i to su procedure koje najduže traju i sve smo to u kontekstu toga da naši sugrađani ne bi čekali iza tolikog broja stranaca", zaključila je Lješković.

Mobilna kancelarija koja je otvorena 15. maja u Petrovcu radila je do petka, 4. avgusta, a kako kaže Lješković iako je određeni broj građana koristio usluge pomenute kancelarije najveći broj zahtjeva i u tom periodu zaprimljen je u budvanskoj filijali.

J.M.