12-12-2023

Lubarda najuspješniji mladi naučnik u Crnoj Gori

Balša Lubarda proglašen je za najuspješnijeg mladog naučnika do 30 godina.


Foto: Vlada CG

Na svečanosti povodom nagrada za naučna dostignuća u 2023. godini, ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović uručila je i nagradu najuspješnijoj naučnici Aleksandri Klisić.

Lubarda je u 2023. godini ostvario zapažene rezultate u naučnoistraživačkom radu objavljivanjem tri naučna rada u časopisima sa SSCI liste, od čega je na dva naučna rada prvi autor, na jednom drugi.

U ovoj godini, Lubarda je objavio monografiju na engleskom jeziku prestižnog britanskog izdavača Routledge, kao i dva poglavlja u monografijama prestižnog međunarodnog izdavača, kao što je Manchester University Press.

Takođe, bio je rukovodilac na dva istraživačka projekta podržana od strane Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i Beohgradske otvorene škole u tekućoj godini. Pripala mu je novčana nagrada od 2.000 eura.



Klisić je rukovodila značajnim bilateralnim nučnoistraživačkim projektima koje naša država sprovodi sa Republikom Slovenijom i Republikom Austrijom do kraja naredne godine.
U ovoj godini objavila je 17 radova u časopisima sa SCI/SCIE liste, od kojih šest u kategoriji Q1, dok je na deset radova prvi autor.

Recenzent je i više od 200 naučnih radova. Istraživanja doc. dr Aleksandre Klisić doprinijela su unapređenju rada u praksi koje svakodnevno primjenjuje kroz rad u Zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja Glavnog grada i prenosi svoja znanja kako timu u Domu zdravlja, tako i studentima na Medicinskom fakuktetu u Podgorici.

Pored ovih dostignuća, Klisić se istakla i time što je zahvaljujući rezultatima svog naučnoistraživačkog rada uvrštena u dva odsto najcitiranijih naučnika na Stanfordovoj listi u 2023. godini. Njoj je pripala novčana nagrada u iznosu od 3.000 eura.

Izvor: RTCG