20-07-2023

Manifestacija „Dani pamidore, maslina i meda u Grblju“ ove godine neće se održati

Organizatori manifestacije „Dani pamidore, maslina i meda u Grblju“, MZ Radanovići i MZ Gornji Grbalj, obavještavaju javnost da se ta manifestacija ove godine neće održati.


Printscreen: Youtube/RTV Budva (arhiva)

Prema njihovim riječima, Opština Kotor, koja je u prethodnom periodu finansirala i učestvovala u organizaciji, odlučila je da ove godine ne opredijeli sredstva za organizaciju manifestacije.

"Navedene mjesne zajednice su se blagovremeno obratile i Opštini Kotor - Sekretarijatu za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj i TO Kotor, za pomoć oko organizacije, odnosno za finansiranje iste, kao i da zatraže da ista bude sastavni dio turističke ponude grada Kotora. Na upućene zahtjeve do danas nismo dobili nikakav odgovor. Napominjemo da se manifestacija „Dani pamidore, maslina i meda u Grblju“ nalazila na proslogodišnjem kalendaru manifestacija TO Kotor, dok je u kalendaru za ovu godinu nije bilo. Iz toga proizilazi da Opština i TO nisu ni planirali njeno održavanje u 2023. godini, kao ni pomoć u organizaciji iste", navode u saopštenju.

Organizatori podsjećaju da je manifestacija „Dani pamidore, maslina i meda u Grblju“ bila organizovana veoma uspješno 2021. i 2022. godine.

"Ovo potvrđuju podaci kojima raspolažemo, a koji ukazuju da je manifestaciju posjetilo između četiri i pet hiljada posjetilaca, na njoj je učestvovalo 45 izlagača, kako lokalnih, tako i iz okruženja. Manifestaciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede na čelu sa gospodinom Cimbaljevićem, koji su pohvalili manifestaciju u svakom pogledu, čak i donacijom pomogli istu", ukazali su.

Iz mjesnih zajednica „Radanovići“ i „Gornji Grbalj“ sve domaće proizvođače i proizvođače iz okruženja obavještavaju da nisu odustali od organizovanja manifestacije.

"Iduće godine ćemo pokušati da obezbijedimo sredstva i da nastavimo tradiciju. Cijenimo da je manifestacija „Dani pamidore, maslina i meda u Grblju“ značajno doprinijela turističkoj ponudi grada Kotora i afirmisala Grbalj na više načina, te naročito prezentovala tradicionalno grbaljsko gostoprimstvo. Na osnovu svega naprijed navedenog, očekujemo da ćemo iduće godine naići na više razumijevanja od strane opštine i drugih organa, kako bi se ova manifestacija pretvorila u tradiciju našeg kraja i grada Kotora", zaključuje se u saopštenju.