06-05-2014

Međunarodni sajam knjiga od 7. maja u Podgorici

Međunarodni sajam knjiga, deveti po redu, biće održan od sedmog do 12. maja u Podgorici u garažnom dijelu Delta City centra, a pored crnogorskih i izdavača iz regiona, učestovaće i pisci iz Italije, najavili su organizatori manifestacije.

Međunarodni sajam knjiga od 7. maja u Podgorici | Radio Televizija Budva

Cijena ulaznice je 1EUR, a ulaz je besplatan za organizovane posjete učenika osnovnih i srednjih škola. Radno vrijeme sajma je od 11:00 do 21:30 h.

Sajam će otvoriti italijanski ambasador u Crnoj Gori, Vićenco del Monako i pisac Federiko Moća, a na manifestaciji će se predstaviti i italijanski pisac Stefano Beni.

Umjetnička direktorica Međunarodnog sajma, Ksenija Popović kazala je na konferenciji za novinare da će fokus biti na domaćim stvaraocima, i da će se predstaviti Tanja Bakić, Dragana Tripković, Pavle Goranović, Ognjen Spahić, Balša Brković, Nikola Nikolić, Stefan Bošković.

Svoje stvaralaštvo predstaviće, kako je najavila, i autori iz regiona, kao što su Aleksandra Gatalica, Marija Jovanović, Dragan Velikić, Marko Vidojković, Miljenko Jergović, Faruk Šehić, Ante Tomić, Olja Savićević Ivančević.

Popović je kazala da su ove godine ostvarili saradnju sa Festivalom fantastične književnosti koji će biti održan u Bijelom Polju, tako da će, kakao je kazala, jedno popodne na Sajmu biti posvećeno njihovom stvaralaštvu.

Ona je najavila i kampanju prikupljanja knjiga za seoske škole koja će biti realizovana u saradnji sa Zavodom za školstvo.

Zamjenik italijanskog ambasadora Mikele Misto čija je država gost Međunarodnog sajma, najavio je da će na toj manifestaciji biti predstavljena knjiga Mladena Zagoričanina i profesora Đelikija o rezultatima arheoloških istraživanja na teritoriji Starog Bara.

On je najavio da će Italijanska ambasada uručiti Mladenu Zagoričaninu nagradu Karavađo, koja se svake godine dodjeljuje crnogorskim građanima koji su se istakli u unapređenju bilateralnih kulturnih odnosa.