24-05-2019

Minimalna zarada od 1. jula 222 eura

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić saopštio je nakon sjednice Vlade da je Vlada donijela Odluku o utvrđivanju minimalne zarade u neto iznosu od 222 eura, na osnovu predloga Socijalnog savjeta.

Minimalna zarada od 1. jula 222 eura | Radio Televizija Budva

Ministar je kazao da je ovaj iznos minimalne zarade usaglašen kroz pregovore Vlade i socijalnih partnera.

“Povećanje minimalne zarade, shodno dogovoru će se primjenjivati od 1. jula ove godine”, dodao je ministar.

Takođe, Vlada je, kako je istakao ministar, obavezala Ministarstvo finansija da u najkraćem roku pripremi i Vladi predloži izmjene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojim će se smanjiti stopa doprinosa na zarade za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za dva procentna poena.

“Na taj način će se obezbijediti da oba ova propisa stupe na snagu istovremeno ali i nadomjestiti povećani troškovi koje će imati poslodavci zbog povećanja minimalne zarade”, poručio je Purišić.

Ministar je rekao i da je analiza pokazala da povećanje minimalne zarade sa 193 na 222 eura u neto iznosu, uz istovremeno smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca ima najmanje negativne efekte za poslodavce koji isplaćuju minimalne zarade, ali i najmanji negativni uticaj na zapošljavanje, budžetske prihode i sivo tržište.

“Novoutvrđeni iznos od 222 eura predstavlja 43 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori, a dosadašnji iznos od 193 eura iznosio je 38 odsto prosječne zarade. Na nivou članica Evropske unije, prosječni iznos minimalne zarada iznosi oko 39 odsto prosječne zarade u Uniji”, kazao je Purišić.

Ministar je naveo i da je radi poređenja sa regionom, iznos minimalne zarade u Srbiji 231 euro, BiH 208 eura, Sjevernoj Makedoniji 196 eura, Albaniji 211 eura.

On je kazao i da je osnovni cilj ekonomske politike Vlade Crne Gore poboljšanje životnog standarda građana.

“Jedan od ključnih pokazatelja životnog standarda je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, koji u Crnoj Gori u kontinuitetu raste, usljed snažnog ekonomskog rasta posljednjih godina”, istakao je Purišić.

Dodao je i da s obzirom na to da su stope rasta BDP-a visoke u posljednje tri godine, Vlada i ovom mjerom hoće da dio efekata rasta bruto domaćeg proizvoda usmjeri na dalje poboljšanje životnog standarda građana, uz napomenu da je i prosječna zarada u CG najveća u državama Zapadnog Balkana.

“Osim oko 12.000 zaposlenih koji su do sada primali minimalni iznos zarade, korist od povećanja minimalne zarade imaće i između 42.000 i 45.000 zaposlenih koji su primali zaradu između 193 eura i novog iznosa od 222 eura”, naglasio je ministar Purišić.

On je pojasnio i da će ova mjera uticati na rast prosječne bruto zarade u CG za 6 eura, a prosječne neto zarade za oko 4 eura, što će kroz usklađivanje iznosa uticati na visinu penzija i socijalnih davanja građana.

“Vlada i socijalni partneri će pratiti efekte ove mjere na socijalni standard zaposlenih, troškove poslodavaca za zarade, uticaj na investicije i nova zapošljavanja, rizik od ukidanja nekih radnih mjesta, uticaj na sivo tržište rada, uticaj na budžetske prihode i nakon toga, u postupku pripreme budžeta za narednu godinu pokrenuti nove pregovore o eventualnom povećanju minimalne zarade”, zaključio je ministar.