06-09-2021

U januaru neoporezivi dio zarade od pola minimalca

Neoporezivi dio zarade mogao bi biti uveden od januara naredne, a najvjerovatnije će iznositi polovinu nove minimalne zarade odnosno 125 EUR, čime bi bio umanjen iznos poreza za svakog zaposlenog za oko 11,25 EUR, saznaju Vijesti.

U januaru neoporezivi dio zarade od pola minimalca | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Ovim umanjenjem dažbina na zarade budžet države i lokalnih samouprava bi izgubio oko 15 miliona EUR, a u Vladi očekuju da bi ovaj iznos mogao biti nadoknađen smanjenjem rada na crno i primanja dijela zarade na ruke mimo poreske evidencije.

Vijesti pišu da je Crna Gora jedina zemlja u regionu koja nema neoporezivi dio zarade, kojeg predstavnici poslodavaca traže već godinama, ali je bivša Vlada odbijala da ga uvede.

Da bi ova namjera zaživjela, potrebno je da Skupština usvoji takve izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica. Nova skupštinska većina je ranije usvojila izmjenu Zakona o radu kojim se od 1. oktobra ove godine minimalna zarada povećava sa 222 na 250 EUR. To je urađeno bez konsultacija sa socijalnim partnerima, zbog čega su iz Unije poslodavaca ponovo zatražili uvođenje neoporezivog dijela zarade, što im je sada i prihvaćeno.

Namjera Vlade je da narednih godina postepeno povećava iznose minimalne zarade, ali i neoporezivog dijela zarade, kao što se već godinama radi u Srbiji i Hrvatskoj. Neoporezivi dio zarade u Srbiji sada iznosi 155 EUR, a od 1. januara naredne godine biće povećan 8,5 EUR.

Postoje predlozi da poreska reforma bude sveobuhvatnija, odnosno da se ukine podijela na poreze i doprinose na teret poslodavaca i na teret zaposlenog i da se uvede jedinstveni oblik, kao i da se na drugačiji način rasporede prihodi od poreza između države i opština. Opštine sada imaju prirez od poreza na dohodak, ali im Vlada preusmjerava i dio poreza.

Međutim, pitanje je da li ima vremena da se do kraja godine sve izmjene pripreme, usklade sa socijalnim partnerima i pošalju Skupštini na usvajanje, pa je vjerovatnije da će se za sada ići samo na uvođenje neoporezivog dijela zarade.

Sadašnjom podjelom dažbina, porez na dohodak pripada dijelu poreza i doprinosa na teret zaposlenog, odnosno njegovim smanjenjem kroz neoporezivi dio, trebalo bi da poraste neto zarada zaposlenog.