13-01-2023

MMR-om vakcinisano 60% predškolaca, epidemija na pragu

U Crnoj Gori je MMR vakcinom protiv malih boginja vakcinisano 60% djece predškolskog uzasta dok je za kolektivan imunitet neophodano preko 95% vakcinisanih, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić. On je ponovio da zbog niskog nivoa vakcinisane djece i prvih slučajeva infekcije u susjednoj Srbiji, i u Crnoj Gori uskoro možemo očekivati prve slučajeve infekcije u Crnoj Gori.


Ilustracija, Foto: Pixabay

"Među djecom 2021. godište, broj vakcinisane djece sa 13 mjeseci je nizak i iznosi 3,3% a do 24 mjeseca 11,7%. Za 2020. godište sa 13 mjeseci je vakcinisano 3,9% do 24 mjeseca 23,1%. Taj procenat dalje raste. Za 2010. godište sa prvih 13 mjeseci vakcinisano je oko 47% djece a sa dvije godine 78%. Ako gledamo predškolski uzast obuhvat vakcinisane djece je iznad 60%. To nije dovoljno jer je za kolektivan imunitet neophodan obuhvat preko 95%", istakao je Galić u emisiji Dobro jutro Crna Goro.

On je upozorio da je epidemija malih boginja na pragu i pozvao roditelje da što prije vakcinišu svoju djecu.

U IJZCG se, kaže, nadaju da do epidemije neće doći ali će ona, kako je dodao, podrazumijevati i restrikcije.

"Ako se pojavi u vrtiću jedna osoba svi će ići u izolaciju tokom inkubacionog perioda od 3 nedjelje", istakao je Galić i dodao da će u ponedjeljak na sastanku sa kolegama iz Ministrastva zdravlja razmatrati situaciju.

"Učinićemo sve da sporiječimo epidemiju u Crnoj Gori", kazao je Galić.

Podsjećamo, prethodnih dana zabilježeni su slučajevi malih boginja u Srbiji.

"Možemo očekivati prve slučajeve u Crnoj Gori obzirom na komunikaciju, transport i međunarodnu trgovinu koja se obavlja posebno u regionu i obzirom na slab obuhvat imunizacijom", kazao je direktor IJZCG.

On je objasnio da su male boginje zarazna bolest koja se prenosi prije svega respiratornim putem, kapljicama, prilikom govora kašlja i vazdušnim putem naročito u zatvorenim prostorijama.

"To je zarazno oboljenje i veliki broj osoba nevakcinisanih od jednog oboljelog može da se inficira. U zatvorenoj prostoriji sa deset osoba jedna inficirana zaraziće ostalih 9", kazao je Galić.

To je, kaže, jedna od najzaraznijih oboljenja.

"Ospa se najprije javlja na glavi a onda širi tijelom. Osoba je zarazna prije pojave specifičnih simptoma i to je epidemiološki opasno jer osoba nije svjesna da boluje dok se ospe ne pojave. Osoba je zarazna od petog do dvadesetog dana u odnosu na kontakt sa oboljelom osobom a inkubacioni poeriod je od 10 do 12 dana", objasnio je Galić.

Izvor: RTCG