08-10-2021

Montenegroerlajns izgubio pravo na logo

Ministarstvo ekonomskog razvoja poništilo je rješenje o produženju registracije žiga/loga "Montenegro erlajnsu u stečaju” koje je izdato 9. avgusta ove godine jer su naknado utvrdili da je donijeto "nesumnjivom greškom u postupanju i uz povredu materijalnog propisa”.

Montenegroerlajns izgubio pravo na logo | Radio Televizija Budva

Posljednja registracija žiga u slučaju "Montenegro erlajnsa” istekla 20. maja 2020. godine (RTCG)

Protiv ovog rješenja "Montenegro erlajns u stečaju”, kako je Vijestima pojašnjeno u Ministarstvu ekonomskog razvoja, može podnijeti tužbu Upravnom sudu, ali do pravosnažnog okončanja spora više ne smije koristiti logo.

Na pitanje o spornoj registraciji loga/žiga bivše avio-kompanije, iz ovog Ministarstva su naveli da je Zakonom o žigu propisano da žig važi 10 godina od dana podnošenja prijave i da se može produžavati više puta na po deset godina, ali da je posljednja registracija žiga u slučaju "Montenegro erlajnsa” istekla 20. maja 2020. godine.

Zahtjev za produženje važenja žiga mogao se podnijeti prije isteka ili u roku od šest mjeseci nakon isteka, a bivša uprava "Montenegro erlajnsa” to nije uradila, zbog čega je pravo na produženje loga isteklo 20. novembra prošle godine.

Kompanije je krajem decembra prošle godine odlukom uprave obustavile dalje letove, a u aprilu je u njoj proglašen stečaj. Vlada je novu avio-kompaniju "ToMontenegro” osnovala početkom februara, koja je krajem maja predstavila svoj logo sličan logu bivše kompanije, dok je sa komercijalnim letovima počela 10. juna.