22-04-2024

Muzička škola u Budvi danas obilježava Dan škole prvi put od osnivanja

JU „Škola za osnovno muzičko obrazovanje - Budva“ danas organizuje proslavu povodom Dana Škole.


Foto: Portal RTV Budva/Arhiva

"Dan Škole će se obilježiti po prvi put od osnivanja iste. Proslava će biti upriličena danas u hotelu Palas u Petrovcu, sa početkom u 19 časova", saopšteno je iz budvanske Muzičke škole.

JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi osnovana je Odlukom Skupštine opštine Budva 1991. godine. Školi je dat na privremeno korišćenje dio prostora JU OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” u Budvi.

Četiri godine kasnije osnovano je Područno odjeljenje u Petrovcu, a Odjeljenju je na korišćenje ustupljen dio prostora JU OŠ “Mirko Srzentić” u Petrovcu.

Na ovim prostorima muzici se uvijek pridavao veliki značaj, pa je muzičko školovanje bilo dostupno još 1966. godine kada je godine u Budvi radilo Područno odjeljenje Muzičke škole iz Kotora, od 1976. – 1978. godine Škola je radila u okviru Kulturnog centra u Budvi, a od 1978. – 1991. godine u okviru Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša” u Budvi.

U muzičkoj školi su zastupljeni sljedeći odsjeci: klavir, gitara, flauta, violina, harmonika, solo pjevanje, truba i violončelo.

Od kad je nastala škola na godišnjem nivou djeca osvoje pregršt međunarodnih kao i državnih nagrada, kao solisti, ali i kao kamerni izvođači.