12-04-2019

Upis u Školu za osnovno muzičko obrazovanje početkom juna

Upis učenika u Školu za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi trajaće od 1. do 15. juna. Budvansku muzičku školu trenutno pohađa 355 učenika, a u Petrovcu 46 učenika na sedam instrumentalnih smjerova i solo pjevanju, rekao je direktor škole Nikola Vučković.

Upis u Školu za osnovno muzičko obrazovanje početkom juna | Radio Televizija Budva

Od ove godone zvanično postoji novi plan i program ispred Zavoda za školstvo.

"Upisujemo djecu u prvi razred koja po programu imaju muzičko opismenjavanje odnosno solfeđo, a instrumentalnu nastavu dobijaju od drugog razreda. Međutim, postoji mogućnost da se i djeca koja su drugi razred osnovne škole upišu direktno u drugi razred muzičke škole kod nas da bi odmah imali po planu i programu i instrument i sofeđo. Mi nijesmo obavezna škola, ali naravno da to postajemo onda kada se dijete upiše i svakom djetetu dajemo šansu", kazao je Vučković.

Statistike pokazuju da se svake godine u muzičku Školu upiše 400 učenika.

"Mi nijesmo obavezna škola, a na ovom području ima dosta stranih državljana gdje su česte migracije, pa shodno tome ta brojka stalno varira. Ove godine upisali smo 386 đaka, sa Petrovcem. Trenutno ih ima 355, od čega u Petrovcu školu pohađa 36 đaka", istakao je Vučković.

Rezultati Škole su sjajni. U toku su preripreme za 46. Festival mladih u Podgorici, koji se održava od 23. do 25. aprila.

"Ispred naše Škole će nastupiti 10 takmičara, među kojima dvije pijanistkinje, dvije flautistkinje i 10 trubača", navodi Vučković.

On dodaje i to da muzička škola u Budvi zaslužuje bolje uslove za rad kako bi se ispoštovala frekvencija koju škola svake godine ima.

"Škola ima sedam odsjeka, među kojima su najpopularniji klavir i gitara. Tu su i harmonika, flauta, violina kao i teroijska nastava", zaključio je direktor Nikola Vučković.