13-03-2015

Muzičko veče u Crvenoj komuni

U ponedjeljak, 15. marta će se u velikoj sali SD „Crvena komuna“ u Petrovcu sa početkom u 19 časova održati Muzičko veče povodom 80 godina rođenja i 10 godina smrti crnogorskog kompozitora Branka Zenovića.

Muzičko veče u Crvenoj komuni | Radio Televizija Budva

U toku večeri biće izvođene njegove obrade paštrovskih pjesama kao i audio snimci sa segmentima njegovog bogatog muzičkog opusa.

Paštrovske pjesme će izvoditi:
− Ženska klapa Alata
− Muška klapa Assa Voce
− Kaća Zenović
− uz klavirsku pratnju Igora Zenovića.

Branko Zenović, kompozitor i dirigent; rođen na Krstacu -Reževići (Petrovac na Moru) 15. marta 1935. godine. Muziku studirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Od 1963. godine je neprestano u Radiju Crne Gore, izvršavajući brojne poslove i radne zadatke: od saradnika do glavnog i odgovornog urednika Muzičkog programa, VD direktora OOUR Orkestar i glavnog muzičkog producenta Radija. Bio je savjetnik glavnog i odgovornog urednika Radija Crne Gore. Prvi se u Crnoj Gori profesionalno bavio pisanjem aranžmana i komponovanjem zabavne muzike.

Najpoznatije melodije su mu: „IZGUBLJENI KORACI" (Yu izbor za Pjesmu Evrope, Beograd 1966.) i „MOMA PRIMORKINJA" (Dani Yu zabavne muzike, Opatija 74). Često je formirao i vodio manje instrumentalne ansamble, snimajući za ргоgram Radija i nastupajući širom Crne Gore. Pokretač i organizator je prvog festivala zabavne muzike u Crnoj Gori (Titograd 1965). U ulozi aranžera i klaviriste 1967. godine formira i vodi prvi džez (diksilend) ansambl u Crnoj Gori.

Kao dirigent Simfonijskog orkestra Radio-televizije Titograd i mješovitog hora „Stanko Dragojević" ostvario je veliki broj snimanja i javnih koncertnih programa, na kojima su učestvovali istaknuti domaći i strani umjetnici - solisti. Nastupao je u zemlji i inostranstvu.

Bio je član odbora za muzičku djelatnost CANU, direktor festivala muzičkih umjetnika Jugoslavije - „DANI MUZIKE SV. STEFAN - BUDVA", potpredsjednik Saveza muzičkih
umjetnika Jugoslavije, predsjednik udruženja muzičkih umjetnika Crne Gore itd.
Umro je 01.03.2005.g.

VAŽNIJI RADOVI:
„PRIMORKINJA" - igra za orkestar, KONCERTNA SKICA - za klarinet i gudače, „15. april 1979." - svita za klavir i orkestar, dvije slike za orkestar -„LISTAJ, GORO" i „ LOVĆEN", dvije horske rukoveti s pjesmama Crnogorskog primorja, „DIPTIH 6" - radiofonsko (elektro - akustično) djelo i dr. Kompozicije su mu izvođene širom bivše Jugoslavije i u inostranstvu (Rusija, Bugarska, Slovačka, Rumunija, Holandija).