10-08-2023

Na Festivalu „Ćirilicom“ pored književnog programa i dvije autentične izložbe

Na sedmom festivalu „Ćirilicom“, koji se održava od 23. avgusta do 13. septembra, pored brojnih književnih i dramskih programa, biće upriličene i dvije sjajne i neobične izložbe, autentične kao i kompletan program festivala, koje za svoju tematiku umaju zavičajne priče upravo iz našeg grada.


Dio izložbe slikara Dragana Stanišića, Foto: PR Služba Festivala „Ćirilicom“

Kako su kazali iz PR Službe Festivala, prvi likovni program priređivača Lucije Đurašković i Marka Kentere predstavlja fotografsku izložbu koja nosi naziv „Odsjaji budvanske prošlosti kroz politeizam i hrišćanstvo“.

"U crkvi Santa Maria in punta publika će vidjeti najbolje fotografije više autora koji su se bavili riznicom budvanskog Muzeja, kao svojevrsnim politeističkim draguljem, i riznicom manastira Svetog Nikole u Praskvici, koji je opet biser među budvanskim manastirima. Taj svojevrsni kontrast na najbolji način će otvoriti temu nevjerovatnog bogatstva koje se krije u našem gradu, a koje je, opet, svakodnevno dostupno turistima i sugrađanima", navode u saopštenju.

Pri tom, za JU Narodna biblioteka Budve bilo je jako važno da se kroz cijeli festival bave Budvom i Bokom. Taj cilj su, kako objašnjavaju, čak i više nego u drugim programima uspjeli da ostvarimo u likovnom programu festivala.

"Izložba „Brojgelovski pogledi na Budvu“, u istoj galeriji, od 12. septembra jeste individualna izložbu genijalnog, ali manje poznatog budvanakog slikara Dragana Stanišića, koji je u maniru najboljih svjetskih slikara, po našem mišljenju, skoro uspio da dotakne visine čuvenog belgijskog slikara Brojgela. Ili se to tako nama čini. Ovo će biti jedna od najljepših izložbi ove godine jer će po prvi put u Starom gradu biti predstavljeni mnogi radovi ovog Budvanina u crkvi sa kojom će, čini nam se, slike najbolje odživijeti trajanje izložbe. Izložbu su pripremili Miljan Živković i Marko Kentera", najavili su iz PR Službe Festivala „Ćirilicom“.